Κι άλλο αμερικανικό πλοίο στη Σούδα

Άλλη μια άφιξη πλοίου των ΗΠΑ στην Σούδα . Πρόκειται για το αμερικανικό αντιτορπιλλικό USS Laboon (DDG 58) που επισκέπτεται την  ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι   στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης.Το σκαφος έχει βάση το Norfolk των ΗΠΑ και στην περιοχή μας βρίσκεται  στο πλαίσιο υποστήριξης των αποστολών του  6ου αμερικανικού Στόλου- ωστόσο αυτό που το καθορίζει είναι οι μεγάλες του αντιβαλλιστικές του ικανότητες με σύστημα Aegis. 
Το Laboon είναι πλοίο κατηγορίας Arleigh Burke .Η ναυπήγησή του άρχισε το 1992 στο Bath Iron Works στο ναυπηγείο Bath, στο Μέιν . Ξεκίνησε τις αποστολές στις 18 Μαρτίου 1995, με κυβερνήτη τον CDR Douglas D. McDonald. Το φθινόπωρο του 1996, εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk κατά στόχων στο Ιράκ , με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο αντιτορπιλικό Arleigh Burke που μπήκε στις εκεί επιχειρήσεις.Το 1998, το Laboon έλαβε μέρος στην ΝΑΤΟική άσκηση »Δυναμική Απάντηση 98», μαζί με το αμφίβιο USS Wasp ‘s .Η τελευταία του αποστολή ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι διαρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.
      
«Πρόκειται για μια στρατηγική, εθνική αποστολή,» είπε τότε ο διοικητής του. James Storm  «Αυτή είναι μια προτεραιότητα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.», πρόσθεσε.Και όταν του επισημάνθηκε  ότι υπάρχουν απειλές από τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων του Ιραν εξήγησε ότι η τεχνολογία που έχει το πλοίο έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει απειλές αυτού του είδους.Το πλοίο έχει σύστημα  BMD αντιπυραυλικής άμυνας πρόσφατα τοποθετημένο.Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κρατά συνήθως μέχρι 4 εξοπλισμένα με  Aegis πολεμικά πλοία με πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο για να βοηθήσει, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές,  στην υπεράσπιση του Ισραήλ και την αντιπυραυλική άμυνα  τση Νότια Ευρώπη.Το Laboon είναι ένα από τα 4 πλοία αυτής της αποστολή.

 Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 το αντιτορπιλλικό Laboon βρισκόταν ξανά στην Σούδα όταν διατάχθηκε να αναπτυχθεί αμέσως στην ακτή της Λιβύης στο πλαίσιο των σχεδιασμών  «έκτακτης ανάγκης» του Πενταγώνου  για την περίπτωση που χρειαζόταν  απάντηση στις επιθέσεις κατα των  διπλωματικών αποστολέών των ΗΠΑ.Το σύνθημά του είναι »Χωρίς Φόβο».