ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Ανησυχούν και στο Λιμενικό

Για απολύσεις ανησυχούν και οι Λιμενικοί . Σε ανακοίνωσή τους που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του ΛΣ επισημαίνουν όλα όσα τους ανησυχουν και που τους κάνουν καχύποπτους.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Όπως διαπιστώσαμε με διαδικασία fast-track επιχειρείται και πάλι να αντιμετωπιστεί μια μεγάλη δομική αλλαγή, αυτή της αναδιάρθρωσης των περιφερειακών υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

Αρχικά αναρωτιόμαστε, ο χρόνος που επιλέγεται  για αυτή τη μεταβολή έχει σχέση με τη μνημονιακή υποχρέωση για απολύσεις και καταργήσεις οργανικών μονάδων μέχρι το τέλος του 2013;

Εάν όχι και πάλι αναρωτιόμαστε μια τέτοια σημαντική μεταβολή, που θα έχει αντίκτυπο τόσο στα στελέχη όσο και στην κοινωνία, γιατί θα πρέπει να μπαίνει σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια (δέκα ημερών) για την ολοκλήρωσή της; 

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι η αναδιάρθρωση αυτή των περιφερειακών υπηρεσιών προηγείται του νέου οργανογράμματος του νέου Υπουργείου. Ως φαίνεται, στο ΥΝΑ τα πράγματα συνεχίζουν να ακολουθούν αντίστροφη φορά από το κανονικό.

Εάν τώρα στις παραπάνω διαπιστώσεις προστεθεί και το γεγονός ότι ως θεσμικοί φορείς εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν είχαμε την οφειλόμενη προς τούτο ενημέρωση, η διαμαρτυρία μας θεωρείται δεδομένη για την επιχειρούμενη απαξίωση του θεσμικού μας ρόλου.

Δεν είναι δυνατόν η όποια πρόταση αναδιάρθρωσης να μην αφορά πρώτα και πάνω από όλα τους εργαζομένους. Η δικαιολογία ότι αυτή εντάσσεται στην γενικότερη υποχρέωση του Λ.Σ. να ανταποκριθεί στην ευρύτερη πολιτειακή και κοινωνική επιταγή, δεν γίνεται αποδεκτή.

Κατόπιν των παραπάνω επισημάνσεών μας και λαμβάνοντας υπόψη όσα περιήλθαν σε γνώση μας, αναφορικά με το θέμα, ζητούμε τα εξής:
– Την δημόσια διαβεβαίωση ότι η μεταβολή δεν αφορά σε απολύσεις.
– Την πρωθύστερη ή έστω εκ παραλλήλου προώθηση του νέου οργανογράμματος του ΥΝΑ.
– Την χορήγηση ικανού χρόνου για την κατάθεση απόψεων, εφόσον φυσικά ενημερωθούμε για την τελική πρόταση, αναφορικά τόσο με το οργανόγραμμα όσο και με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.

Η ΠΕΑΛΣ εκ προοιμίου δηλώνει ότι η όποια μεταβολή θα πρέπει να εγγυάται:
– ότι η αναδιάρθρωση θα είναι βασισμένη σε συγκεκριμένους κανόνες και ποιοτικά χαρακτηριστικά
– οι νέες οργανικές μονάδες που θα προκύψουν θα είναι επαρκώς στελεχωμένες και εξοπλισμένες
– τις οργανικές θέσεις του προσωπικού
– την επαγγελματική αλλά και την οικογενειακή συνέχεια και προστασία των αναγκαστικά μετακινουμένων στελεχών
– την εκ παραλλήλου επικαιροποίηση των οργανικών συνθέσεων των νέων υπηρεσιών

Εμείς την πρωτοβουλία αυτή, την βλέπουμε μόνο, (ε) μόνο ως μια ευκαιρία ορθολογικότερης αναδιάταξης των υπηρεσιών, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των υπηρεσιών αιχμής, νέων και παλαιών, όπως επίσης ενίσχυσής τους σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα, με τελικό στόχο την ανακούφιση του προσωπικού και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε καμία περίπτωση η επιχειρούμενη αυτή αλλαγή δεν πρέπει, ούτε κατ’ ελάχιστον, να συνδυαστεί ως μια ακόμη υποχρέωση στους τροϊκανούς δανειστές και επιτηρητές μας. Σε περίπτωση διαπίστωσης μιας τέτοιας προοπτικής, προειδοποιούμε ότι η αντίδραση μας θα είναι άμεση.