OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δένδιας κατά την παρουσίαση της στολής μαχητή: Σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις δεν νοούνται χωρίς σύγχρονους μαχητές

04/02/2025 - 14:58
Share on FacebookShare on Twitter

Σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις δεν νοούνται χωρίς σύγχρονους μαχητές. Το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων απαιτεί νέο εξοπλισμό του κάθε μαχητή που να παρέχει και προστασία, και ευελιξία και ισχύ πυρός. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εξοπλισμού και της στολής σύγχρονου μαχητή, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Υποστράτηγου Α. Ξηρού» στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκδήλωση, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα «στην υλοποίηση της Ατζέντας «2030»» γιατί «αφορά άμεσα τον μαχητή, τον οπλίτη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την «καρδιά» των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας».

«Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Έναν Έλληνα στρατιώτη του 21ου αιώνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και είναι χρηματοδοτημένο με 204 εκατ. ευρώ».

«Θα αρχίσει», ανέφερε, «να εξελίσσεται αμέσως», ενώ θα ολοκληρωθεί για το σύνολο του ελληνικού Στρατού το 2030.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα του προγράμματος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει δυνατότητα να παράξει περίπου το 90%» του εξοπλισμού καθιστώντας το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα ένα «μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας».

«Μέχρι σήμερα, από το 1974, από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου – κυριολεκτικά από το υστέρημά του – έχουν επενδυθεί στην άμυνα της πατρίδας άνω των 250 δισ. ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα όχι μισθοδοσίες» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Από αυτό το τεράστιο ποσό», είπε, «ελάχιστα έχουν απορροφηθεί από το αμυντικό οικοσύστημα της πατρίδας μας». «Και μια», συμπλήρωσε, «από τις επιδιώξεις της «Ατζέντας 2030″ είναι να αλλάξει αυτό. Πρώτα σαν νοοτροπία και μετά σαν πραγματικότητα».

Τέλος, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πριν από οποιονδήποτε» στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης «θα προηγηθεί η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων» και συνέχισε: «Ελπίζω να μπορέσω να έρθω του χρόνου εδώ και να σας δω με τις νέες εμφανίσεις».

Η νέα στολή μαχητή

Στη σχετική παρουσίαση τονίστηκε ότι στόχος της νέας στολής μαχητή είναι να καταστεί ο Έλληνας στρατιώτης ισχυρός, αποτελεσματικός και έτοιμος να ανταποκριθεί στο σύγχρονο και απρόβλεπτο πεδίο της μάχης.

Αναφέρθηκε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, εμφανίζονται νέες μορφές απειλών και ασύμμετρου πολέμου, υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις ευελιξίας και επιβιωσιμότητας.

Ειδικότερα, για την επιβίωση των μαχητών, σύμφωνα με την παρουσίαση της νέας στολής, παρέχονται νέα κράνη, αντιβαλλιστική θωράκιση, συλλογή Α’ Βοηθειών και κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Για την ισχύ πυρός, η νέα στολή εξασφαλίζει ισχυρότερα πυρά αλλά και ταχύτητα και ακρίβεια με αναβαθμισμένο εξοπλισμό και σκοπευτικά νέας γενιάς.

Στον τομέα των επικοινωνιών, εξασφαλίζεται η γρήγορη και ασφαλής επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης ενώ αναφορικά με την αντίληψη στο πεδίο, η νέα στολή παρέχει δυνατότητες επίγνωσης της τακτικής κατάστασης επιτρέποντας προσδιορισμό γεγονότων και δεδομένων και ταχύτητα στην απόφαση ενεργειών.

Επιπλέον, αναφορικά με την ευελιξία, ο εξοπλισμός είναι ελαφρύτερος με σύγχρονα υλικά, προσφέροντας ταχύτητα, εργονομία και καλύτερη κατανομή βάρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΜΑΧΗΤΗ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι αρχηγοί, πλήθος σπουδαστών της Σχολής και λοιποί προσκεκλημένοι.

Tags: ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΣΤΟΛΗ ΜΑΧΗΤΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

25/03/2026 - 11:30
παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Με τη στολή του «Σύγχρονου Μαχητή» θα παρελάσουν τα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς

24/03/2026 - 19:54
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54

Διαβάστε Επίσης

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert