OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εντοπίστηκε το ημερολόγιο στενού συνεργάτη του Χίτλερ

10/06/2013 - 13:41
Share on FacebookShare on Twitter
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε 400 σελίδες από το ημερολόγιο του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος ήταν φίλος του Χίτλερ, σύμβουλός του επί εξωτερικών θεμάτων και εκδότης της ναζιστικής εφημερίδας. Το ημερολόγιο παρέμενε χαμένο επί σειρά ετών.

Ο Ρόζενμπεργκ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1946 εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού, αφού κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Μία αρχική αξιολόγηση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρει ότι το ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει νέα οπτική και στοιχεία για τις συναντήσεις που είχε ο Ρόζενμπεργκ με τον Χίτλερ και με άλλους ναζιστές ηγέτες—περιλαμβανομένων του Χάινριχ Χίμλερ και του Χέρμαν Γκέρινγκ.

Περιέχει επίσης λεπτομέρειες για την γερμανική κατοχή τμήματος της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και για τα σχέδια να προχωρήσουν μαζικές δολοφονίες Εβραίων και ανατολικοευρωπαίων.

«Τα τεκμήρια είναι μεγάλης σημασίας για την μελέτη της ναζιστικής εποχής, περιλαμβανομένης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος», σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκανε το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ.

«Μία πρώτη ταχεία ανάλυση του περιεχομένου καταδεικνύει ότι το υλικό ρίχνει νέο φως σε έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων που συνδέονται με την πολιτική του Τρίτου Ράιχ. Το ημερολόγιο θα αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους ιστορικούς που θα συμπληρώσει, και εν μέρει θα αντικρούσει, ήδη γνωστές πληροφορίες».

Το ημερολόγιο, σύμφωνα με το Ρόιτερς, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις διαφωνίες και τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής διοίκησης—ιδίως για την κρίση που προκλήθηκε από την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία το 1941 αλλά και από την κλοπή έργων τέχνης ανά την Ευρώπη, σύμφωνα με μία προκαταρτική εξέταση.

Η ανακάλυψη αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Ντέλαγουερ, που θα δώσουν από κοινού αξιωματούχοι του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και τη Υπηρεσίας Επιβολής Νομοθεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Το ημερολόγιο περιέχει μία συλλογή των σκέψεων του Ρόζενμπεργκ από την άνοιξη του 1936 μέχρι τον χειμώνα του 1944, σύμφωνα με την εκτίμηση του μουσείου.

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ, το οποίο κρατούσαν ως αποδεικτικό στοιχείο οι εισαγγελείς της Νυρεμβέργης, εξαφανίστηκε.

Ένας από αυτούς, ο Ρόμπερτ Κέμπνερ, θεωρείτο ύποπτος από τις αμερικανικές αρχές ότι πέρασε λαθραία το ημερολόγιο στις ΗΠΑ.

Ο Κέμπνερ αναφέρει ορισμένα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ στα απομνημονεύματά του, ενώ το 1956 ένας γερμανός ιστορικός δημοσίευσε αποσπάσματά του από το 1939 και του 1940, αλλά ολόκληρο το ημερολόγιο ποτέ δεν βρέθηκε.

Όταν πέθανε ο Κέμπνερ το 1993, σε ηλικία 93 ετών, ξεκίνησε μία σειρά από δικαστικές διαμάχες για τα έγγραφά του κυρίως ανάμεσα στα παιδιά του, την πρώην γραμματέα του και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η οποία κράτησε περίπου μια δεκαετία.

Τα παιδιά του συμφώνησαν να τα παραδώσουν στο Μουσείο, αλλά όταν οι αρμόδιες αρχές μετέβησαν στο σπίτι του για να τα παραλάβουν, το 1999, ανακάλυψαν ότι χιλιάδες σελίδες έλειπαν.

Μετά το 1999, το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοούμενων σελίδων.

Το Μουσείο εντόπισε, πάντως, περισσότερα από 150.000 έγγραφα που είχε στην κατοχή της η πρώην γραμματέας του Κέμπνερ, η οποία τότε ζούσε στο σπίτι ενός ακαδημαϊκού ονόματι Χέρμπερτ Ρίτσαρντσον, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ εξακολουθούσε να αγνοείται. Στις αρχές του χρόνου, το Μουσείο σε συνεργασία με έναν πράκτορα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας επιχείρησαν να εντοπίσουν τις σελίδες που έλειπαν. Τελικά, το ημερολόγιο βρέθηκε στο σπίτι του Ρίτσαρντσον ο οποίος πλέον κατοικεί κοντά στο Μπάφαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οταν ακούστηκε για πρώτη φορά το «Χάιλ Χίτλερ» στη Βουλή το 1963


Πέθανε ο τελευταίος της επιχείρησης Βαλκυρία κατά Χίτλερ

 

Tags: CULTUREΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΗΠΑΝΑΖΙΧΙΤΛΕΡ

Related Posts

φρεγάτες
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Φρεγάτες Bergamini και εκσυγχρονισμό MEKO στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φέρνει το ΥΠΕΘΑ στη Βουλή

04/05/2026 - 11:43
KC-135
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

KC-135: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ακόμα στο στόχαστρο τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού

04/05/2026 - 05:07
ORION 26
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ORION 26: Το χαλύβδινο αποτύπωμα του Στρατού Ξηράς, ο αθέατος παράγοντας ισχύος και το στοίχημα που κερδήθηκε

03/05/2026 - 08:09

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης και Δένδιας συναντήθηκαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας: Στο επίκεντρο τα αμυντικά χρηματοδοτικά εργαλεία

«Οι κανόνες εμπλοκής στα Στενά του Ορμούζ έχουν αλλάξει» – «Πράσινο φως» για να «εξουδετερώνονται» από το US Navy οι ιρανικές απειλές

Ουκρανία: Φονικό πλήγμα ρωσικού πυραύλου σε πόλη της περιφέρειας του Χαρκόβου

Ιράν: Υποστηρίζει ότι έπληξε με πυραύλους αμερικανικό πολεμικό πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Νέο χάρτη για τα Στενά του Ορμούζ έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φρουροί της Επανάστασης

Η πυρηνική τριάδα των ΗΠΑ θέλει 71 δισεκ. δολάρια το 2027 για τον εκσυγχρονισμό της [pics]

ΕΕ και Ουκρανία θα προχωρήσουν σε συμφωνία για drones – Αναγκαία η παρουσία της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις, λέει ο Ζελένσκι

Το Ιράν καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις «υπερβολικές απαιτήσεις» τους

Top News

Μαρίνα Σταυράκη - Μπουλέντ Οζκάντ: Εικόνες από το ταξίδι του ερωτευμένου ζευγαριού στην Κωνσταντινούπολη

Σία Κοσιώνη και ΣΚΑΪ παίρνουν οριστικά «διαζύγιο» - Το παρασκήνιο και ο νέος ρόλος της Λένας Φλυτζάνη

Καταναλωτικά δάνεια: Οι αλλαγές που φέρνει το πλαφόν 30% έως 50% στις χρεώσεις - Αναλυτικά παραδείγματα

Παραιτήθηκε ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Νίκου Ανδρουλάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert