Επεισόδιο Ίμια: Στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας το ΠΑΘ «Γαύδος»

Στον ναύσταθμο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στον όρμο της Αμφιάλης, κατέπλευσε πριν απο λίγη ώρα το ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ μετά την «εμβόλιση» του από το τουρκικό πλοίο TCSG UMUT λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, από την οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Ήδη οι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού καταγράφουν τα σημεία στα οποία χρήζουν επισκευής προκειμένου να αποκατασταθει πλήρως το ευρύ ρήγμα όπως φαίνεται και στο ντοκουμέντο του OnAlert. 

«Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το επεισόδιο στα Ίμία,  όταν τουρκική ακταιωρός που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα εμβόλισε το σκάφος ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση η τουρκική ακταιωρός πραγματοποιούσε «επικίνδυνους ελιγμούς».

Το τουρκικό πλοίο έρευνας και διάσωσης TCSG UMUT χτύπησε με την πλώρη του την πρύμνη του σκάφους ανοιχτής θαλάσσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Μάλιστα όπως φαίνεται και απο την φωτογραφία αλλα και απο νεώτερες πληροφορίες το τουρκικό πλοίο επιχείρησε να βυθίσει με «εμβολισμό» το ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ.

Για αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα S-70 πραγματοποίησαν μπαράζ παράνομων εισόδων στο FIR Αθηνών χρησιμοποιώντας αεροδιάδρομο ανατολικά της Ρόδου που πραγματοποίησαν διαδοχικές πτήσεις κατόπτευσης της ευρύτερης περιοχής των Ιμίων.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων. 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια με την εμβόλιση του ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ» από το TCSG UMUT μεταξύ άλλων,έκανε αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο.

«Κανείς να μήν νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς» ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου.