OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επιχείρηση «ASPIDES»: H φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα για τη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου «SOUNION»

01/09/2024 - 07:34
ΨΑΡΑ
Share on FacebookShare on Twitter

* Του Κώστα Σαρικά

Ακόμη μία αποστολή υψηλού συμβολισμού αλλά και ιδιαίτερης επιχειρησιακής σημασίας αναμένεται να αναλάβει η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ASPIDES». Τις επόμενες ώρες πρόκειται να προσεγγίσει μαζί με τρία ακόμη πολεμικά πλοία την περιοχή στην οποία παραμένει εδώ και έντεκα ημέρες καθηλωμένο το ελληνόκτητο MV «SOUNION». Πρόκειται για τo δεξαμενόπλοιο το οποίο χτυπήθηκε από τους Χούθι με πολλαπλούς τρόπους με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα εστίες φωτιάς να καίνε πάνω στο πλοίο που μεταφέρει 150.000 τόνους ή 1 εκ βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η φρεγάτα του Στόλου μας ήδη κινείται από τον Κόλπο του Άντεν προς την Ερυθρά Θάλασσα στο πιο «καυτό» σημείο της περιοχής όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες από τις 70 επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία. Μαζί με τη Γερμανική φρεγάτα «HESSEN», την Γαλλική φρεγάτα «CHEVALIER PAUL», το Ιταλικό αντιτορπιλικό «ANDREA DORIA» και το Ολλανδικό Γενικής Υποστήριξης «KAREL DOORMAN» θα αποτελέσουν την Ευρωπαϊκή αρμάδα η οποία θα συνοδεύσει το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλή περιοχή.

Τουλάχιστον δύο ρυμουλκά αναμένεται να δέσουν το MV «SOUNION», ενώ στην επιχείρηση υψηλής δυσκολίας συμμετέχει και ένα πυροσβεστικό ρυμουλκό το οποίο είτε θα αναλάβει να σβήσει τις εστίες της πυρκαγιάς πριν αρχίσει η ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου, είτε θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα του αν κριθεί ότι η κατάσβεση θα πραγματοποιηθεί σε πιο ασφαλές σημείο.

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ
EUNAFOR ASPIDES/EUROKINISSI

Η όλη επιχείρηση πραγματοποιείται με συνεργασία της Επιχείρησης «ASPIDES» με την εταιρεία η οποία έχει την ευθύνη του πλοίου με στόχο τη μετακίνηση του MV «SOUNION» σε ασφαλή περιοχή πιθανότατα στον Κόλπο του Άντεν, όπου το πετρέλαιο θα μεταγγιστεί σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τους Χούθι μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιράν φαίνεται ότι λειτούργησαν με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Οι Χούθι δεσμεύτηκαν ώστε να μην προχωρήσουν σε καμία επιθετική ενέργεια τόσο προς το δεξαμενόπλοιο όσο και προς τα υπόλοιπα πλοία τα οποία θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση μεταξύ των οποίων και η φρεγάτα «ΨΑΡΑ». Το δεξαμενόπλοιο παρακολουθείται συνεχώς από εναέρια μέσα, ενώ ήδη εξειδικευμένα Στελέχη έχουν ανέβει στο πλοίο και έχουν προχωρήσει σε ελέγχους για ύπαρξη εκρηκτικών με αρνητικό αποτέλεσμα.

«ΨΑΡΑ»

Σε κάθε περίπτωση η επιφυλακή τόσο στην Ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» όσο και στα υπόλοιπα πολεμικά πλοία θα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά 24ωρα καθώς η ταχύτητα ρυμούλκησης υπολογίζεται στα 2 μίλια με την απόσταση έως τον Κόλπο του Άντεν να είναι μεγάλη.

Ούτως ή άλλως η αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Επιχείρηση «ASPIDES» έχει ήδη χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας με το πλήρωμα να βρίσκεται συνεχώς σε υψηλή εγρήγορση με δυνατότητα ξεκούρασης και ανασύνταξης μόνο κατά τη διάρκεια που το πλοίο αγκυροβολεί στο ασφαλές και προστατευμένο λιμάνι του Τζιμπουτί. Άλλωστε οι καταρρίψεις drones των Χούθι από τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αλλά και νωρίτερα από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» κατέδειξαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών πληρωμάτων.

«ΨΑΡΑ»

Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να αντικατασταθεί από την φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» η οποία ήδη προετοιμάζεται για την αποστολή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Tags: EUNAVFOR ASPIDESSOUNIONΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΣΠΙΔΕΣ»ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑΧΟΥΘΙ

Related Posts

Σμήναρχος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στο Αεροδικείο ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία – «Ώρα μηδέν» για την απολογία του

10/02/2026 - 09:27
Σμήναρχος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

09/02/2026 - 19:04
Δένδιας - Ινδία
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

09/02/2026 - 17:43

Διαβάστε Επίσης

FSB: 150.000 άνθρωποι επικοινώνησαν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2025 – Οι χρήσιμες πληροφορίες και οι συλλήψεις

Συνθήκη των Παρισίων: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στην μητέρα – πατρίδα

Ιράν: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι «οχυρώνεται» το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν – Ετοιμασίες πολέμου;

Lamprey: Το νέο αυτόνομο μη επανδρωμένο υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων της Lockheed Martin [vid]

Ιράν: «Ανησυχεί» για την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ – Καλεί την Ουάσινγκτον να αντισταθεί σε «καταστροφικές επιρροές»

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση προκαλεί ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Οδησσού

Mitchell Institute: 500 stealth μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη χρειάζονται οι ΗΠΑ για να νικήσουν την Κίνα

Στο Αεροδικείο ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία – «Ώρα μηδέν» για την απολογία του

Top News

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Μυστήριο με τα χαλασμένα μετάλλια, πέφτουν από τις κορδέλες

Κωνσταντίνος Αργυρός και Αλεξάνδρα Νίκα περιμένουν κοριτσάκι - Οι δημόσιες ευχές από τους γονείς τους

Ιωάννα Τούνη: Νέα παρατήρηση στη Σαουδική Αραβία για ένα φιλί - «Μας είπαν ότι δε σεβόμαστε τη χώρα»

Η Μυρτώ Αλικάκη για τον χωρισμό του Πέτρου Λαγούτη: Με ενοχλεί τρομερά αυτή η αδιακρισία, το θεωρώ φθηνό

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert