Επίδειξη «ΖΕΥΣ»: Ο Επισμηναγός Χαρίτος στο κόκπιτ του F-16 για την 28η Οκτωβρίου

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται δοκιμαστική πτήση πάνω από την παραλία της Θεσσαλονίκης

Επίδειξη «ΖΕΥΣ»: Ο Επισμηναγός Χαρίτος στο κόκπιτ του F-16 για την 28η Οκτωβρίου

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Επισμηναγός (Ι) Χρήστος-Πάρις Χαρίτος, διαθέτοντας στο ενεργητικό του πάνω από 1.500 ώρες πτήσης σε μαχητικά F-16, είναι ο χειριστής που αναλαμβάνει την επίδειξη της ομάδας «ΖΕΥΣ» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2026.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται δοκιμαστική πτήση πάνω από την παραλία της Θεσσαλονίκης, μια διαδικασία που προσελκύει πλέον πλήθος θεατών.

«Το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το όνειρό μου από τα παιδικά χρόνια και είμαι πολύ ευγνώμων που το κατάφερα. Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς πολύ για να το φέρεις εις πέρας. Έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς, όταν όμως τα καταφέρεις σου δίνει πίσω πάρα πολλά πράγματα» είχε δηλώσει το 2023 στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM», ο ιπτάμενος της ομάδας, λίγο πριν από την πρώτη του συμμετοχή στην παρέλαση.

Ο Επισμηναγός Χαρίτος, που είχε πετάξει πάνω από τη Θεσσαλονίκη και το 2023, εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006, ενώ το 2012 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ, υπηρετώντας στην 340 Μοίρα με F-16 Block 52+. Συνολικά, καταγράφει πάνω από 1.900 ώρες πτήσης.

Όπως κάθε χρόνο, μετά την παρέλαση, ένα μαχητικό θα εμφανιστεί αιφνιδιαστικά πάνω από το παραλιακό μέτωπο, διασχίζοντας τον ορίζοντα με εντυπωσιακή ταχύτητα και ήχο. Η επίδειξη περιλαμβάνει κατακόρυφους ελιγμούς με χρήση μετάκαυσης, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειριστή.

«Δεν υπάρχει πάρα πολύς χρόνος να σκεφτείς, να κοιτάξεις κάτι που δεν πρέπει να κοιτάξεις εκείνη την ώρα, είναι κάτι για το οποίο γίνεται πολύ σοβαρή εκπαίδευση, αρκετές πτήσεις, ενώ προσπαθούμε να προβάρουμε και εμείς στο μυαλό μας (σ.σ την demo επίδειξη) πριν να το εκτελέσουμε. Την ώρα (σ.σ που εκτελείς την επίδειξη), είναι κάτι που το έχεις κάνει ξανά και αυτό που προσπαθείς είναι να το κάνεις με την ίδια ακρίβεια…» εξηγούσε ο ίδιος το 2023.

Η εμπειρία μέσα στο κόκπιτ

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο πιλότος δέχεται έντονες σωματικές πιέσεις από τα «G», με την ειδική anti-G στολή να ρυθμίζει την αιμάτωση του οργανισμού. Η κατάσταση απαιτεί διαρκή εγρήγορση και απόλυτη επίγνωση. «Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα οι κανονικές αποστολές και αυτό που κάνεις σε μια πτήση επίδειξης της ομάδας «ΖΕΥΣ» που έχουμε αναλάβει ως Ομάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που το φέρνουμε εις πέρας με αυτό τον τρόπο και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό» σημείωνε το φθινόπωρο του 2023.

«Πάντα ήθελα να καταφέρω να πετάξω με ένα F-16 Block 52+ και εφόσον το κατάφερα, είχα και την τύχη η ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων να έχει έδρα τη Σούδα, εννοείται πως αυτό ήταν κάτι που ήθελα να κάνω και είμαι ευγνώμων που συνέβη» κατέληγε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ