Επιστολή στον Σαμαρά από στρατιωτικούς: «Μην επιτρέψετε την κομματικοποίηση των Ενώσεων»

Επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ,με αφορμή το ρεπορτάζ του Onalert.gr για την “γαλάζια ένωση στρατιωτικών” που ετοιμάζεται. Το νόημα της επιστολής είναι ότι τον καλούν να μην επιτρέψει την κομματικοποίηση των Ενώσεων. Βέβαια και να θέλει ο Σαμαράς τον έχουν …προλάβει διάφοροι …πρόθυμοι που οποίοι έδώ και πάρα πολύ καιρό προσφέρουν υπηρεσίες “αδειάζοντας” διαρκώς τους συναδέλφους τους. Δεν έλειψαν ποτέ αυτά -δυστυχώς- από την Ελλάδα.


Όλη η επιστολή:

Αξιότιμε κε Πρόεδρε.

Την 24-6-2015 διαβάσαμε στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα Onalert.gr δημοσίευμα με τίτλο: «»Έρχεται» η »γαλάζια» Ένωση Στρατιωτικών! Ποιο είναι το σχέδιο» και περιεχόμενο μεταξύ των άλλων: «….Έρχεται η «γαλάζια Ένωση Στρατιωτικών». Έχοντας ζήσει ως κυβέρνηση την δύναμη των Ενώσεων Στρατιωτικών η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει το «δικό της συνδικαλιστικό φορέα» για να έχει «φωνή» κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το καταστατικό της νέας «Ένωσης» είναι έτοιμο να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο και ο πρώτος πρόεδρος θα προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία. Η ΝΔ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών δεν έχει τα ερείσματα που θα ήθελε. Πλην μερικών γραφικών εξαιρέσεων, η ΠΟΕΣ κρίθηκε από τη Συγγρού ότι δεν μπορεί να «χρησιμοποιηθεί» ως μέσο αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση… Ελπίζουμε ότι οι ίδιοι κύκλοι που πάντα επεσήμαιναν τον κίνδυνο της διατάραξης της πειθαρχίας στο στράτευμα να μην «αγκαλιάσουν» για λόγους καθαρά κομματικούς τους «ταραξίες». Αν και πολύ φοβόμαστε ότι ο εναγκαλισμός είναι δεδομένος, γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα περιέργως ξεκίνησαν μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το θέμα είναι ότι την μεγαλύτερη ευθύνη γι΄ αυτό που πάει να προκύψει δεν την έχει η ΝΔ και γενικότερα η αντιπολίτευση. Την έχει η κυβέρνηση και ειδικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Στην οποία επισημάνθηκε ότι θα έπρεπε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον «χακί συνδικαλισμό» ώστε να αποφευχθούν τ΄ άσχημα που έρχονται. Δεν εισακούστηκαν αυτές οι φωνές. Την ΠΟΕΣ, τις Ενώσεις και παλαιότερα τον ΣΥΣΜΕΔ, πολλοί μπορούν να τις κατηγορήσουν για πολλά. Κανείς όμως δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι έστω και μία φορά έθεσαν την πειθαρχία και την ομαλή λειτουργία του στρατεύματος σε κίνδυνο… Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία και σύνεση σ΄ όλες τις πλευρές. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να φτιάξουμε «γαλάζια», «πράσινη» ή «κόκκινη» ΠΟΕΣ , αλλά να εναρμονιστούμε μ΄ ότι συμβαίνει σ΄ όλη την Ευρώπη σ΄ ότι έχει να κάνει με τον «χακί συνδικαλισμό». Το… «Μένουμε Ευρώπη» δεν μπορεί να είναι α λα καρτ».

Όπως αντιλαμβάνεστε το ανωτέρω δημοσίευμα μάς έβαλε σε ανησυχία και σκέψη και μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο ενδεχόμενο υλοποίησης της περιγραφείσης ενέργειας από έναν κομματικό φορέα του Συνταγματικού τόξου, όπως το πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του οποίου ηγείστε, που οφείλει να υπηρετεί το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και να γνωρίζει ότι Συνταγματικώς απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας από το 2004 που ξεκίνησε, με διάφορες μορφές, τη συλλογική έκφραση των στρατιωτικών, λειτούργησε με πίστη στις αξίες της δημοκρατίας και τα ιδανικά του Έλληνα στρατιωτικού, κρατώντας οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση μακριά και έξω από τη συλλογικότητα, αν και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες εναγκαλισμού με πολιτικά κόμματα οι οποίες όμως δεν απέδωσαν καρπούς καθόσον η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας απομάκρυνε την όποια σκέψη και στηλίτευσε την όποια ενέργεια.

Πιστεύουμε κε Πρόεδρε ότι θα διαψεύσετε το εν λόγω δημοσίευμα και θα πιέσετε με τη δύναμη που έχετε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την υπερψήφιση του νομοθετήματος για τη λειτουργία της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών, που ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα καταθέσει η κυβέρνηση στο Ελληνικό κοινοβούλιο, ειδάλλως, εάν το δημοσίευμα επαληθευτεί, θα στιγματίσετε και θα καταστήσετε «δακτυλοδεικτούμενους» τους συναδέλφους που τυχόν θα έχουν υπογράψει το καταστατικό της όποιας Ένωσης θα φέρεται να κινείται με κομματική ώθηση ακόμη κι αν αυτό δεν είναι έτσι.

Παρακαλούμε, ευελπιστώντας να επικρατήσει ψυχραιμία, να παραμείνετε μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση στις Ενώσεις στρατιωτικών, αποφεύγοντας να συνδεθείτε με την όποια τεχνητή «διάσπαση» και να ορίσετε τόπο και ημεροχρονολογία προκειμένου αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας σας επισκεφτεί για συζήτηση.

Ο πρώην συνάδελφός μας, βουλευτής της ΝΔ, κ. Στέφανος Γκίκας, στον οποίο κοινοποιούμε το παρόν έγγραφό μας, ως «σαρξ εκ της σαρκός μας» παρακαλείται να παρέμβει και να διαψεύσει δημόσια το εν λόγω δημοσίευμα διατηρώντας την οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση μακριά από τις Ενώσεις στρατιωτικών.
Οι κ.κ. βουλευτές της ΒτΕ, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται, ωσαύτως, το παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται να συνεχίσουν να επιδεικνύουν τη σταθερή ουδέτερη στάση που εκφράζουν μέχρι και σήμερα, ενισχύοντας τη δραστηριότητά μας, αποφεύγοντας την όποια κομματική τους παρέμβαση και να «πιέσουν» να ρυθμιστεί οριστικά με νομοθέτημα η λειτουργία της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών.