Ερωτήματα της ΕΣΠΕΕΞ για την αύξηση της αποζημίωσης διανυκτέρευσης των ένστολων που ανακοινώθηκε στην 87η ΔΕΘ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ) επανέρχεται στο ζήτημα των οικονομικών μέτρων που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της 87ης ΔΕΘ και πιο συγκεκριμένα στα 13 μέτρα στήριξης σε μισθούς και συντάξεις, τα οποία στη συνέχεια εξειδίκευσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θάνος Πετραλιάς.

«Μεταξύ αυτών», τονίζει η ΕΣΠΕΕΞ, «έγινε γνωστό ότι θα αυξηθούν τα έξοδα διανυκτέρευσης των ενστόλων, δημιουργώντας εύλογες απορίες στους στρατιωτικούς, καθόσον δεν υφίσταται μέχρι και σήμερα ο όρος αποζημίωση διανυκτέρευσης, ενώ αυτή αποζημιώνεται μέσα από την αποζημίωσης της νυκτερινής τους εργασίας. Η νυκτερινή, κουτσουρεμένη, αποζημίωση, η μη αναγνώριση της υπεραπασχόλησης των στρατιωτικών και το ίδιο το μισθολόγιο (φτωχολόγιο), βρίσκονται στην κορυφή των προβλημάτων και η όποια αναφορά από κυβερνητικά χείλη δημιουργεί σύγχυση».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΠΕΕΞ αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των νέων οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την 87 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφερθήκατε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της αποζημίωσης διανυκτέρευσης των ένστολων του νέου μισθολογίου από 1/1/2024, με ετήσιο κόστος 12 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή της δήλωσής σας, πολλοί συνάδελφοι επικοινώνησαν με το Διοικητικό μας Συμβούλιο, ρωτώντας μας σε τί ακριβώς αναφέρεστε, μιας και η μοναδική αποζημίωση που δίδεται στους στρατιωτικούς και σχετίζεται με τη διανυκτέρευση, αφορά στην αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης και αυτή «κουτσουρεμένη» κατά 37,5%!

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για την αποσαφήνιση της δήλωσής σας και ειδικότερα όπως μας γνωρίσετε:

– αν στους ένστολους περιλαμβάνεται το προσωπικό των ΕΔ.

– αν το ποσό αφορά στην νυκτερινή μας αποζημίωση, η οποία δίδεται κατά μέρος.

– αν τα 12.000.000 € αφορούν στην κάλυψη του συνόλου της νυκτερινής μας εργασίας ή αν πρόκειται για αύξηση της ωριαίας της αποζημίωσης, η οποία σήμερα αγγίζει τα 2,77€ μεικτά, διατηρώντας, όμως, την εν μέρη καταβολή αποζημίωσης.

– αν δεν αφορά στα στελέχη των ΕΔ ή στην νυκτερινή τους εργασία, πού ακριβώς πρόκειται να διοχετευτούν τα 12.000.000 €;».

Φωτογραφία αρχείου ΓΕΣ