ΕΣΠΕΕΞ: Ερωτήματα για τον θάνατο του Λοχαγού σε μονάδα της Ξάνθης

Ερωτήματα για τον αιφνίδιο θάνατο 49χρονου Λοχαγού σε μονάδα της Ξάνθης διατυπώνει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ).

Όπως είχε αναφέρει το OnAlert.gr στις 31 Μαρτίου 2023, ο 49χρονος Λοχαγός έχασε τις αισθήσεις του κατά την διάρκεια εκπαίδευσης μέσα στο στρατόπεδο, το παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου και κατέληξε.

Για το τραγικό γεγονός, το ΓΕΣ είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, κατά τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2023, o Λοχαγός Χ.Α., ετών 49, ο οποίος υπηρετούσε σε Μονάδα της Ξάνθης έχασε τις αισθήσεις του, ευρισκόμενος εντός στρατοπέδου, κατά τη διάρκεια της απογευματινής εκπαίδευσης. Του παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό της Μονάδας και διεκομίσθη άμεσα συνοδεία ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και στη συνέχεια, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου και κατέληξε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 31 Μαρτίου 2023.

Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται αρμοδίως. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του».

Η ΕΣΠΕΕΞ ζητά απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

α. Γιατί ο συνάδελφός μας μεταφέρθηκε στο ΓΝ Ξάνθης και όχι στο 212 ΚΙΧΝΕ; Μήπως επειδή ο ρόλος του περιορίζεται στις περιοδικές υγειονομικές εξετάσεις και μόνο, η υποβάθμιση του οποίου απαγορεύει την αντιμετώπιση αντίστοιχων έκτακτων περιστατικών;

β. Γιατί δεν λειτουργούσε η ΜΕΘ του ΓΝ Ξάνθης; Αν λειτουργούσε, θα μπορούσε να είχε σωθεί ο συνάδελφός μας;

γ. Μπορεί η Υπηρεσία και κατά προέκταση η Πολιτεία να εγγυηθεί στα στελέχη των ΕΔ ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ξάνθη δύναται να ανταποκριθεί σε όλα τα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν, όπως του συναδέλφου; Αν όχι τι θα πράξει;