Εννέα χρόνια από την θυσία Ηλιάκη κανείς δεν ξεχνά τίποτα δεν ξεχνιέται -ΦΩΤΟ από Κάρπαθο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Κάρπαθο, για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τον ηρωικό θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη ο οποίος έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ήρωα Σμηναγού που έχει ανεγερθεί στο λιμάνι της Καρπάθου και επίδειξη από μαχητικό αεροσκάφος F 16 της ομάδας «Ζευς».

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος τόνισε στην ομιλία του ότι “Αξιωματικοί σαν τον Ηλιάκη, με το αίμα τους γράφουν και συντηρούν ανεξίτηλα τις παραδόσεις μας, και με τη θυσία τους διατηρούν τον αέρα, τις θάλασσες και τα νησιά μας Ελληνικά. Οι ουρανοί είναι δικοί τους. Η δόξα και η τιμή είναι δική τους. Η ευγνωμοσύνη και η υποχρέωση είναι δική μας.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αποφάσισε να δώσει ότι πολυτιμότερο είχε, την ίδια τη ζωή του, για την Ελλάδα. Άφησε πίσω την αγαπημένη του οικογένεια, τις χαρές της ζωής, για να μπει στο πάνθεον των ηρώων. Δεν υποχώρησε, δεν γονάτισε, δεν οπισθοχώρησε. Έγινε ένας από τους σπουδαίους αυτού του Έθνους και μας καθοδηγεί. Τον κέρδισε για πάντα η Πατρίδα, τον έχασαν όμως οι δικοί του άνθρωποι”.

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του Κώστα Ηλιάκη ο ΥΕΘΑ είπε:

‘Και θέλω να πω στους αγαπημένους του, και κυρίως στα παιδιά του, ότι πρέπει να είστε βαθιά υπερήφανοι, όπως και όλοι εμείς, για την πορεία του στην Πολεμική μας Αεροπορία και τη συνεισφορά του στην άμυνα και την ασφάλεια της Πατρίδας. Διακρίθηκε και ξεχώρισε. Όλοι όσοι τον έζησαν, θυμούνται το ήθος του, τις πατριωτικές του ευαισθησίες, τη μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία. Υπερασπίστηκε με πάθος τον όρκο του και αποφάσισε να μείνει για πάντα στους ουρανούς κοντά στους Αρχαγγέλους.

Η φυσική του απουσία, αντιλαμβάνομαι, ότι στοιχίζει στην οικογένειά του και έχει συνταράξει την καθημερινότητα της οικογενείας του. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο. Το κενό αυτό δεν αναπληρώνεται, όσα χρόνια και αν περάσουν. Αλλά είναι σπουδαία παρακαταθήκη το γεγονός ότι ο γενναίος σας Κωνσταντίνος αποτελεί πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον, συνέπειας, αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης. Είναι από εκείνους που ο σύντομος βίος τους, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, μια μακρά διαδρομή ήθους και παλικαριάς.

Εκφράζω, λοιπόν, το σεβασμό μου, και στον ήρωά μας, και σε αυτούς που συνεχίζουν την τιμημένη αυτή πορεία, αλλά και σε όλους τους ακρίτες μας, όλους τους κατοίκους των ακριτικών μας περιοχών, που υπερχειλίζουν από αγάπη και αφοσίωση στην πατρίδα. Σε όλους εσάς που φυλάτε Θερμοπύλες, σας διαβεβαιώνω ότι η νέα γενιά των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας φέρει εις πέρας το έργο της, με υπερηφάνεια, υψηλή εθνική συνείδηση και απόλυτη επιτυχία…

Πρέπει να προσανατολιστούμε ξανά σε έννοιες όπως το καθήκον και το εθνικό συμφέρον. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να το κάνουμε αυτό, για τους “Μάρτυρες”, που έχουν χύσει το αίμα τους σε κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου, σε χώμα, αέρα και νερό. Αλλά και γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να απαξιώνουμε την αγάπη και την αγωνία του απλού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που “γι’ αυτά πολεμήσαμε”, να απαξιώνουμε την αγωνία των παιδιών του Κωνσταντίνου Ηλιάκη, να μην πάει χαμένη η θυσία του πατέρα τους.

Η μεγαλοσύνη, η προσφορά, η ευτυχία, η αλληλεγγύη δεν είναι οικονομικά μεγέθη και δεν έχουν κλίμακες μέτρησης. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία, αυτό μας διδάσκει ο ήρωας που τιμούμε σήμερα. Και θυμίζω ότι όποτε, υστερόβουλα, κάποιοι τα αποτίμησαν υλιστικά και τα μέτρησαν, προκάλεσαν την οργή Θεού και ανθρώπων.

Επιτρέψτε μου, με τη δική μου φωνή, να συνοδεύσω τη φωνή όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων, να συνοδεύσω και τη δική σας σκέψη, τη σκέψη των κατοίκων της Καρπάθου και όλων των ακριτικών μας περιοχών και να φωνάξουμε όλοι μαζί ΑΘΑΝΑΤΟΣ».