Πως τα F-16 που πέταξαν στην Κύπρο πήραν την ταυτότητα των Τούρκων

Στις εκδηλώσεις για την 58η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η “Ελλάδα δεν είναι ποτέ μια μακριά” εκλήφθη ως μια τοποθέτηση με συμβολικό περιοχόμενο. Κατ’ορισμένους στο ίδιο πεδίο εντάσσεται και η παρουσία των ελληνικών F-16 που έκαναν χαμηλές διελεύσεις πάνω από την στρατιωτική παρέλαση.

Το ταξίδι όμως των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, και παρά τα “στοιχεία” που με επιπολαιότητα και σπουδή υιοθετήθηκαν, προκειμένου να του αποδώσουν πολεμική διάσταση, ήταν ακόμη μια επιβεβαίωση για τον κανόνα της υπερτερούσας Ελληνικής Αεροπορικής Τακτικής, έναντι της Τουρκικής.

Και τούτο διότι οι “ οι “αλεπούδες” της 340ης Μοίρας και οι εμπνευστές της σχέδιασης αυτής της αποστολής, πήραν την ταυτότητα του συστήματος επιτήρησης των γειτόνων, καθώς η πρώτη, οπτική επαφή που μπόρεσαν να αποκτήσουν με τα Ελληνικά F-16 Block 52+Adv κατέστη εφικτή μόνο μέσω των τηλεοπτικών μεταδόσεων και των social media.

Ακόμη και η αντίδραση των τουρκικών μαχητικών που λάμβαναν μέρος στην αεροναυτική άσκηση “Mavi Balina”, που εξελίσσεται σε μια περιοχή που εφάπτεται με το FIR Λευκωσίας, ήταν καθυστερημένη. Όταν κινητοποιήθηκαν, οι “κουζουλοί” της 115 Πτέρυγας Μάχης, ήδη σκέπαζαν με τα φτερά τους τον ουρανό της πρωτεύουσας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση η άρτια, σε σχεδιασμό και εκτέλεση, επιχείρηση αφενός διέλυσε κάθε αμφιβολία για τα περι απόστασης με την Κύπρο, και αφετέρου ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τις ρεαλιστικές, σε επιχειρησιακό επίπεδο δυνατότητες, για την αεροπορική κάλυψη της Μεγαλονήσου. Όταν και εάν αυτό απαιτηθεί. Διότι όπως αθόρυβα έφτασε ο συγκεκριμένος σχηματισμός στις εκδηλώσεις, έτσι θα μπορούσε κάλλιστα ένας πιο ευμεγέθης αριθμός ελληνικών μαχητικών να έχει αιφνιδιαστικά αφιχθεί στην περιοχή.

Δείτε το βίντεο με τις χαμηλές διελεύσεις πάνω από την στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην Κύπρο