Συντριβή T-2: Αυτό είναι το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε

Το T-2E Buckeye είναι αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί, σύμφωνα με όσα αναφέρει το haf.gr 

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.
Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Το 1974 για πρώτη φορά στην Αθήνα

H αρχική προμήθεια των T-2E πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου 1974, αποτελώντας μέρος της μεγάλης παραγγελίας των Α-7Η Corsair II και των C-130H Hercules, αναφέρει το ellinikos-stratos.com.  Συγκεκριμένα, η παραγγελία αφορούσε σε 40 αεροπλάνα T-2E Buckeye των οποίων η παράδοση προβλεπόταν ότι θα άρχιζε μετά από 20 περίπου μήνες, με το κόστος για κάθε αεροσκάφος να ανέρχεται σε 780.000 δολάρια, σε τιμές εποχής.

Tα -2C/E καλύπτουν απαιτήσεις εκπαίδευσης του προκεχωρημένου και επιχειρησιακού σταδίου. Πρόκειται για αεροσκάφη παλαιάς τεχνολογίας, που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1960. Δεν διαθέτουν σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα σκόπευσης και άφεσης όπλων, radar, ή προσομοίωσης radar, μεταφοράς ή προσομοίωσης όπλων αέρος-αέρος.

Σημειώνεται ότι ο στόλος των αεροσκαφών T-2 αποτελείται από 5 αεροσκάφη T-2C και 35 T-2E. Η κύρια διαφορά των δύο εκδόσεων είναι ότι η έκδοση T-2C δεν διαθέτει σύστημα σκόπευσης ούτε δύναται να φέρει οποιοδήποτε είδος οπλισμού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά επιδόσεις

Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
Μήκος: 11.8μ
Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια