OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΑ

Τιμητική εκδήλωση για τα 70 χρόνια της 343 Μοίρας στην 115 Πτέρυγα Μάχης – Η συγκινητική ομιλία του διοικητή [pics]

25/07/2025 - 20:45
343 Μοίρα
Share on FacebookShare on Twitter

Τα 70 χρόνια της 343 Μοίρας στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά εορτάστηκαν και τιμήθηκαν σήμερα εντός της πτέρυγας μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, με την παρουσία των Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και της Τακτικής Αεροπορίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων της 343 Μοίρας κατά τις επτά δεκαετίες λειτουργίας της, από το 1955 έως και σήμερα.

Πλήθος κόσμου, οι υπηρετούντες στη Μοίρα, επίτιμοι Αρχηγοί ΑΤΑ και σπουδαστές της Σχολής Ικάρων, μέσα σε κλίμα φορτισμένης ιστορίας και μνήμης άκουσαν τον διοικητή της 343 Μοίρας, Νικόλαο Δανδιά, να μιλάει για την ιστορία της, το ζήλο των υπηρετούντων και τις θυσίες ιπταμένων που φόρεσαν το αστέρι, σήμα της συγκεκριμένης μοίρας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επίσης πτήσεις σχηματισμού αεροσκαφών F-16V της Μοίρας, αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων της 343Μ και κατάθεση στεφάνων.

343 Μοίρα

Η συγκινητική ομιλία του Διοικητή

«Με βάση την ιστορία της 343 Μοίρας, χρέος μας είναι να αξιολογήσουμε το παρόν και να χαράξουμε με καθαρό βλέμμα την πορεία προς το μέλλον. Σε αυτή τη πορεία των 7 δεκαετιών, η 343 μοίρα υπήρξε φορέας αποτροπής, πηγή υπερηφάνειας, σχολείο επαγγελματισμού και φάρος ήθους. Υπήρξε και παραμένει σύμβολο αδιάκοπης επαγρύπνησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας», τόνισε ο διοικητής της. Όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το διοικητήριο και όλοι όσοι φόρεσαν το άστρο της Μοίρας αντιλαμβάνονται τη στιγμή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, τις αναμνήσεις με το καθήκον, αποδίδοντας τη δέουσα αναγνώριση στους αγώνες τις θυσίες όσων υπηρέτησαν υπό τα χρώματα της 343 Μοίρας και συνιστά ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες της Μοίρας. Με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης και με σεβασμό στην αποστολή που έχει αναθέσει η πολιτεία στην Μοίρα, όλοι είναι συμμέτοχοι στο διαρκές χρέος για να κρατηθεί καθαρό το αστέρι της 343 Μοίρας και να παραδοθεί ενισχυμένο στις επόμενες γενιές».

Η ιστορία της 343 Μοίρας ξεκίνησε το καλοκαίρι το 1955, όταν συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στην 112 πτέρυγα μάχης και εντάχθηκε δυναμικά στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, ακολουθώντας μέχρι σήμερα την πορεία με αναδιατάξεις και διαρθρώσεις, σύμφωνα πάντα με τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας. Όπως ανέφερε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης «η 343 Μοίρα είναι μία μονάδα εντός του ιστορικού χώρου της 115 πτέρυγας μάχης στα Χανιά, είναι μία μονάδα κομβική για την πολεμική αεροπορία, στον καθημερινό αγώνα που γίνεται στον ουρανό του αρχιπελάγους, για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας. Με 70 χρόνια ψυχής, αυταπάρνησης, μία αεροπορική Μοίρα πλημμυρισμένη σε αξίες».

Οι απόντες και ήρωες που έπεσαν στο καθήκον της Μοίρας τιμήθηκαν σήμερα για την ιστορία τους και για το γεγονός ότι έχτισαν, όπως αναφέρθηκε, το άυλο θεμέλιο πάνω στο οποίο στέκεται σήμερα η 343 Μοίρα. Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων στην είσοδο του διοικητηρίου, ακούστηκαν τα ονόματά τους, για τα οποία, όπως τόνισε ο διοικητής της «δεν υπάρχει ούτε βαθμός, ούτε όνομα για αυτούς τους ήρωες, παρά μόνο η σιωπή… όλων όσων άφησαν πίσω οικογένεια και όνειρα απλά και μόνο, υπερασπιζόμενοι τα σύνορα και τον ουρανό της πατρίδας. Είναι οι ήρωες που επέλεξαν να γράψουν στον ουρανό το όνομά τους, κατά την τελευταία τους έξοδο χωρίς επιστροφή». Η θυσία των πεσόντων, όπως αναφέρθηκε, δεν ζητάει ανταλλάγματα ούτε αναγνώριση «…και για αυτό όλοι οι παρόντες στη σημερινή εκδήλωση και υπηρετούντες στην Πολεμική Αεροπορία και όχι μόνο, οφείλουν να κρατούν ζωντανή την μνήμη τους. Όχι μόνο σε στιγμές επετείου, αλλά στην καθημερινή τους πράξη. Και οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν όπως θα πέταγαν εκείνοι, να συντηρούν όπως θα συντηρούσαν εκείνοι, και να έχουν το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για το λειτούργημά τους», τόνισε ο διοικητής.

343 Μοίρα

Το μνημείο πεσόντων φιλοτεχνήθηκε με απλότητα και εκτίμηση σύμφωνα με τη διοίκηση, και δεν είναι «διακοσμητικό στοιχείο της 343 Μοίρας, αλλά τόπος αναγνώρισης και αναφοράς, γέφυρα μνήμης ανάμεσα στις γενιές, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων όσων προσέφεραν την ύψιστη θυσία για να μπορούν σήμερα όλοι να στέκονται όρθιοι, ελεύθεροι και να πετάνε».

343 Μοίρα

Το υλικό του μνημείου είναι από μάρμαρο, αλλά το περιεχόμενο του μνημείου είναι γεμάτο ιστορία. Το τελευταίο όνομα που αναγράφεται είναι του πιλότου Κώστα Ηλιάκη, ενώ η λέξη «Αθάνατοι» ορίζει και την ευθύνη όλων των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας. Η χαμηλή πτήση σχηματισμού αεροσκαφών της 343 Μοίρας την ώρα των αποκαλυπτηρίων, γέμισε με συγκίνηση τους παρευρισκόμενους.

Tags: 115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ343 ΜΟΙΡΑΓΕΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

Ηνίοχος
ΓΕΑ

«Ηνίοχος 2026»: 914 έξοδοι σε όλο το FIR Αθηνών – Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας [pics]

20/03/2026 - 20:20
Ηνίοχος
ΓΕΑ

Ηνίοχος 2026: Ενυπωσιακά πλάνα από την DV Day της περίφημης αεροπορικής άσκησης [pics, vid]

17/03/2026 - 11:34
F-16 - F-35
ΓΕΑ

ΓΕΑ: Προσομοιωτές μαχητικών F-16 και F-35 και VR στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λαμιέων [pics]

15/03/2026 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας

«Οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να φτάσουν σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο» προειδοποιεί το Ισραήλ [pic]

Στάρμερ σε Χριστοδουλίδη: «Οι βρετανικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Ιράν»

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Μαρτίου

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

CENTCOM: «Έχουμε καταστρέψει πάνω από 8.000 στόχους του Ιράν – Δεν έχουν ναυτικό ούτε πετούν μαχητικά αεροσκάφη»

Top News

Ναταλία Γερμανού: Ο Μπάμπης Λαζαρίδης μου ζήτησε ένα τραγούδι για τον έναν χρόνο σχέσης με την Αγγελική Ηλιάδη

Σάκης Κατσούλης για Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Τελευταία ταλαιπωρείται στον ύπνο»

«Λύγισε» ο Γιώργος Καπουτζίδης στην πρεμιέρα του «Moments» της Ζέτας Μακρυπούλια

Δανάη Μπάρκα: Το βίντεο που την τράβηξε ο σύντροφός της στην παραλία, με φόντο το ηλιοβασίλεμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert