OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΑ

Υποσμηναγός Σιαλμάς: Εκδηλώσεις τιμής για τον ήρωα πεσόντα της ΠΑ – Το συγκινητικό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΑ

18/06/2025 - 20:01
Υποσμηναγός Σιαλμάς
Share on FacebookShare on Twitter

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκε, στο Ακρωτήριο Σιαλμάς, στη νήσο Άγιος Ευστράτιος, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Αθανάσιου Δαβάκη, ως εκπροσώπου της ελληνικής Κυβέρνησης, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού, μέλη της οικογένειας, οι τοπικές πολιτειακές και θρησκευτικές Αρχές, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών.

Φέτος συμπληρώνονται 33 χρόνια από τον θάνατο του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών F-16, που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών.

Το συγκινητικό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΑ

«Η 18η Ιουνίου 1992 έμελλε να είναι εκείνη η μέρα όπου ο Νικόλαος Σιαλμάς, πιστός στον όρκο ‘μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός του’, θα ήταν ο πρώτος Έλληνας Αεροπόρος που θα έδινε ότι πολυτιμότερο είχε, τη ζωή του, σε μία αποστολή εναέριας αστυνόμευσης σε καιρό ειρήνης, σ’ έναν ακήρυχτο πόλεμο που καθημερινά διεξάγεται στο Αιγαίο μέχρι σήμερα», ανέφερε αρχικά στο μήνυμά του ο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

«Η θυσία του βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, την Πολεμική Αεροπορία και όλους τους Έλληνες, αλλά συνάμα τον κατέταξε στο πάνθεο των ηρώων, εκείνων που τολμούν, αγωνίζονται και είναι πάντα εκεί παρόντες και ατρόμητοι, όταν τους καλεί η πατρίδα, είναι πάντα εκεί για να φυλάσσουν Θερμοπύλες. Κοντά στον Αη Στράτη, ο Νίκος πέταξε γεμάτος με ‘Ελλάδα’ στο μυαλό και στην καρδιά του», πρόσθεσε ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης.

«Πέταξε για να δώσει το μήνυμα σε όλους όσους επιβουλεύονται την ακεραιότητα της Χώρας μας, ότι θα μας βρίσκουν πάντα παρόντες και έτοιμους, οποιαδήποτε ώρα, σε οποιοδήποτε σημείο. Θυσιάστηκε προασπιζόμενος αυτόν ακριβώς τον υψηλό και συνάμα ιερό σκοπό, γιατί δεν έκανε σπιθαμή πίσω, δεν διαπραγματεύτηκε, δεν φοβήθηκε παρά την τεχνολογική υπεροχή του αντιπάλου, ως ένας γνήσιος απόγονος των τριακοσίων του Λεωνίδα. Έπεσε ηρωικά, αναδεικνύοντας τι σημαίνει να είσαι άγρυπνος φρουρός του εναέριου χώρου μας, τι σημαίνει το να υπηρετείς την πατρίδα με λεβεντιά και αυταπάρνηση», συνεχίζει ο Αρχηγός ΓΕΑ.

«Σας διαβεβαιώνω, ότι οι αεροπόροι μας απέναντι στην πρόκληση, την αμφισβήτηση και την απειλή θα δηλώνουν βροντερό παρών, όπως ακριβώς έκανε και ο Νίκος. Το ιερό μνημείο που απεικονίζει την σπαρτιάτικη ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού με την οποία πετούσε ο Νίκος, αποτελεί ένα φάρο, ένα μεγάλο καθρέπτη που αντανακλά στα μάτια των αεροπόρων που πετούνε καθημερινά προασπίζοντας τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα, ένα λιτό αλλά συνάμα ουσιαστικό και διαχρονικό μήνυμα: ‘ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ‘», καταλήγει το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΑ.

Tags: ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ

Related Posts

F-16 - Neptune Strike
ΓΕΑ

Ελληνικά F-16 σε χαμηλές πτήσεις δίπλα από το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour – Συμμετοχή στην άσκηση «Neptune Strike» [vid]

31/03/2026 - 16:12
128 ΣΕΤΗ
ΓΕΑ

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Αντιπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Καραγιάννη στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών

28/03/2026 - 17:39
Ηνίοχος
ΓΕΑ

«Ηνίοχος 2026»: 914 έξοδοι σε όλο το FIR Αθηνών – Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας [pics]

20/03/2026 - 20:20

Διαβάστε Επίσης

Αποκλειστικό: Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» με το anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στην Κύπρο

Καιρός σήμερα: Έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, με βροχές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σαν σήμερα: Το 1918 ιδρύεται η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) με στόλο 998 αεροπλάνων

Το Ισραήλ σταματά τις εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γαλλία λόγω της «εχθρικής πολιτικής» της

Ρωσία: Ένας νεκρός και περισσότεροι από 50 τραυματίες από πυρκαγιά σε μεγάλο πετροχημικό εργοστάσιο [vids]

Πεζεσκιάν: «Το Ιράν έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο», αλλά ζητά εγγυήσεις

USS George HW Bush: Οι ΗΠΑ στέλνουν και τρίτο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή;

H Bρετανία στέλνει περισσότερα στρατεύματα και ένα σύστημα Sky Sabre στη Μέση Ανατολή

Top News

Κακοκαιρία Erminio - Κολυδάς: «Στην Αττική θα έχουμε δύο εξάρσεις» - Οι περιοχές που θα βρεθούν στην «καρδιά» των φαινομένων

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ ψάχνει σωματοφύλακα, τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου για το τέλος του γάμου της: Ήταν φανερό πως θέλαμε να ζήσουμε χώρια

Μαρινέλλα: Σε οικογενειακό κύκλο το ύστατο χαίρε στο νεκροταφείο Κηφισιάς - Μουσικοί έπαιζαν αξέχαστα τραγούδια της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert