OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΕΘΑ

Από Αρχηγός στη Σχολή Ευελπίδων, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Το βαρύ φορτίο μετασχηματισμού των ΕΔ που επωμίζεται ο Στρατηγός Χούπης

17/01/2024 - 05:14
Χούπης
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Σαρικά 

37 χρόνια μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή Ευελπίδων, στην οποία διετέλεσε Αρχηγός ως τεταρτοετής Εύελπις, ο Στρατηγός πλέον Δημήτριος Χούπης επέστρεψε και πάλι ως Αρχηγός στο «λίκνο» του Στρατού Ξηράς. Όμως αυτή τη φορά ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο ύψιστο δηλαδή αξίωμα στο οποίο μπορεί να αναρριχηθεί Αξιωματικός και από τους τρεις Κλάδους.

H «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο στην Σχολή, από την οποία προέρχεται ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις παραδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως ήδη ο καπνός από τους τιμητικούς κανονιοβολισμούς διαλύθηκε.

Ο Στρατηγός Χούπης επέστρεψε στο γραφείο του και καλείται πλέον να σηκώσει το βαρύ και δύσκολο φορτίου του μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και να θέσει τα θεμέλια με ουσιαστικές και πιθανόν επίπονες παρεμβάσεις για τη νέα εποχή, σύμφωνα με τις επιταγές της πολιτικής ηγεσίας, η οποία τον επέλεξε. Όσα, άλλωστε, τόνισε ο υπουργός Άμυνας αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επιλογή Χούπη είναι ενδεικτικά για τον προσανατολισμό που επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση και ο Νίκος Δένδιας στο στράτευμα τα επόμενα χρόνια.

 

Αναμφίβολα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν τα τελευταία χρόνια επί Αρχηγίας Φλώρου ισχυρά διαπιστευτήρια αποτροπής, όπως φάνηκε τόσο από την απόκρουση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο, αλλά και την πολεμική προετοιμασία έπειτα από την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis. Επιπλέον, ενισχύθηκαν εξοπλιστικά με απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως τα Γαλλικά μαχητικά Rafale – υπό την πίεση της κλιμακούμενης τουρκικής απειλής-  ενώ «αναχαιτίστηκαν» οι απώλειες στις Παραγωγικές Σχολές μετά την οικονομική κρίση και αποφασίστηκε η πρόσληψη 15580 Επαγγελματιών Οπλιτών.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο πλέον δεν είναι άλλο από την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, οι οποίες και αντιδράσεις θα συναντήσουν και κόστος θα έχουν, όμως αποτελεί ειλημμένη απόφαση ότι πολλά από τα «ως έχουν» εδώ και δεκαετίες δεν μπορούν να συνεχιστούν. Τα διδάγματα των εν εξελίξει πολέμων δείχνουν, όπως τόνισε και ο νέος Αρχηγός, την ανάγκη μετασχηματισμού τόσο οργανωτικά όσο και επιχειρησιακά.

Η εκτεταμένη χρήση των drones και τα χαμηλού κόστους οπλικά συστήματα με τα δυσανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα, η ανάγκη ταχυκίνησης και ευελιξίας στο έδαφος, η εξαιρετική απόδοση επί του πεδίου μικρού μεγέθους αυτόνομων Τμημάτων, τα «έξυπνα» όπλα ακριβείας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ο ηλεκτρονικός πόλεμος ή ακόμα και η χρήση των social media ως μέσα κατασκοπείας αλλά και προπαγάνδας αποτελούν τα νέα δεδομένα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν παθογένειες χρόνων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι χιλιάδες διάσπαρτες εγκαταστάσεις, Μονάδες, Στρατόπεδα, οι οποίες ανταποκρίνονταν σε απαιτήσεις περασμένων δεκαετιών, όμως παραμένουν «ως έχουν» για μια σειρά από γνωστές αιτίες, τις οποίες όμως καμία ηγεσία δεν τόλμησε να αγγίξει.

Την ίδια ώρα, μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να εξοπλίζονται με οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όμως ταυτόχρονα, αναγκάζονται να λειτουργούν στην καθημερινότητα τους με απαρχαιωμένα μέσα και εξοπλισμό, από οχήματα και συστήματα επικοινωνίας έως ατομικά μέσα προστασίας, όπως το απλό κράνος και η εξάρτυση του οπλίτη. Επιπλέον, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα έδειξαν ότι οι επίλεκτες δυνάμεις αποτελούν απλά ένα εργαλείο για την ανάληψη συγκεκριμένων αποστολών, όμως σε μια εκτεταμένη αναμέτρηση τον κύριο ρόλο αναλαμβάνουν οι τακτικές δυνάμεις με έμφαση στα τακτικά αυτοτελή συγκροτήματα.

Ο νέος Αρχηγός, Στρατηγός Χούπης, προκειμένου να επιτύχει τον ζητούμενο μετασχηματισμό, έχει μπροστά του μακρύ και δύσκολο δρόμο. Το «λίγα λόγια και πολλά έργα» του Παύλου Μελά, με το οποίο έκλεισε την ομιλία του, αποτελεί εκ των ουκ άνευ σε αυτή την πορεία.

Tags: ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΟΥΠΗΣ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

23/12/2025 - 17:39
ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
Α/ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

15/12/2025 - 15:51

Διαβάστε Επίσης

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά και κεντρικά

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert