OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Ως κέντρο αριστείας του NATO εγκρίθηκε το κέντρο IAMD με έδρα τα Χανιά Κρήτης [pic]

27/01/2021 - 15:22
ΓΕΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Το κέντρο αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, εγκρίθηκε ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο κέντρο αριστείας από το North Atlantic Council (NAC).

Όπως ανακοινώθηκε, το κέντρο μετά την έγκριση του ενεργοποιείται ως «NATO Military Body» ενώ αποδίδεται σε αυτό το «International Status».

Η αρχική απόφαση για τη δημιουργία του κέντρου ελήφθη το 2016. Από τις αρχές του 2020 και με πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ εκκίνησε και σε συντομότατο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε το σύνολο των σχετικών διαδικασιών.

Στο κέντρο, συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα έθνη.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η διαπίστευση του Κέντρου Αριστείας IAMD CoE από το NAC. Καινούργιο μέλος στην Συμμαχική Οικογένεια, έτοιμο να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα. #WeAreNATO. pic.twitter.com/bFu6zLljdF

— GEN Konstantinos Floros (@ChiefHNDGS) January 27, 2021

Τον Σεπτέμβριο 2020, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η συνάντηση της διευθύνουσας επιτροπής στα Χανιά, που σηματοδότησε την έναρξη της πολυεθνικής λειτουργίας του κέντρου.

Η διαδικασία διαπίστευσης

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε η επίσκεψη διαπίστευσης από αρμόδιο κλιμάκιο του Allied Command Transformation (ACT) τον Οκτώβριο του 2020. Η διαδικασία διαπίστευσης στέφθηκε με επιτυχία, αποσπώντας ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την οργάνωση, το στελεχιακό δυναμικό, τις υποδομές, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές του κέντρου.

Η συγκεκριμένη διαπίστευση, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί το κομβικό σημείο αποδοχής του κέντρου από τη συμμαχία ως «Κέντρο Αριστείας».

Αποστολή του κέντρου είναι να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα την ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα).

Ειδικότερα, το κέντρο εστιάζει στα κάτωθι θεματικά αντικείμενα:

• Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Offensive/Defensive Effects in Support of IAMD).

• Παθητική και Αντιπυραυλική Αεράμυνα (Passive Air and Missile Defense).

• Επιτήρηση (Surveillance).

• Τεχνικές και Διαδικασίες Ενοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων (Technical and Procedural System Integration).

• Αντιμετώπιση μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Counter – Unmanned Aerial Systems / C-UAS).

• Αντιμετώπιση Πυραύλων-Βλημάτων, Πυροβολικού και Όλμων (Counter – Rockets, Artillery and Mortars / C-RAM).

• Ρόλος της Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Απαγόρευση περιοχής (IAMD role in Anti-Access / Area Denial / A2 AD).

Με την έγκριση του κέντρου, η Ελλάδα προσφέρει στη συμμαχία και σε εταίρους ένα ακόμα πιστοποιημένο πολυεθνικό κέντρο αριστείας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τομέα, στον οποίο ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αυξήσουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητές τους.

Η διαπίστευση του κέντρου, αποτελεί, παράλληλα, μία σημαντικότατη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (Ναύσταθμος Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Πεδίο Βολής Κρήτης, ΚΕΝΑΠ, FLS, FORACS) και ενισχύει έτι περαιτέρω το ρόλο της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης, εκπληρώνοντας τον συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Tags: NATOΓΕΕΘΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για την προστασία ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών

27/02/2021 - 10:08
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Απολογισμός για το επιτυχημένο και αποτελεσματικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων το 2020

26/02/2021 - 19:11
"ΥΔΡΑ"
ΓΕΕΘΑ

Ασταμάτητη η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» – Συνεκπαίδευση με ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ [pics]

26/02/2021 - 17:23

Διαβάστε Επίσης

Μπάιντεν σε Γερουσία: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης»

BioNTech: Τι λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας για την πιθανή τρίτη δόση του εμβολίου για τον COVID-19

«Άνοιγμα» από τον ηγέτη των SDF σε πρόεδρο Μπάιντεν για συνάντηση στην Ουάσινγκτον

Ουκρανία: Ένας νεκρός από έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη Τσερνίβτσι

Μιανμάρ: Έντονες συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών με μια τραυματία – «Τέλος» ο πρέσβης στον ΟΗΕ

Κορονοϊός: 1.630 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ

Νιγηρία: Απελευθερώθηκαν όμηροι από απαγωγή σε κυβερνητικό σχολείο

Πολιτικός αναβρασμός στα Βαλκάνια: Εκλογές σε Βουλγαρία, Αλβανία και η «επόμενη μέρα» στο Κόσοβο

Top News

Έπιασαν γνωστό τραγουδιστή σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στην Κυψέλη (vid)

Συναγερμός στα social media: Με μήνυμα «παγίδα» στο Μessenger κλέβουν προσωπικά στοιχεία (vid)

Τόνια Σωτηροπούλου: Πάγωσα όταν βρέθηκα δίπλα στον Ρόμπερτ Πάτινσον

Χρήστος Παππάς: Ακόμα και σε Νότια Αφρική και Αργεντινή κάνουν έρευνες - Πώς διέφυγε ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής (vid)

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert