Κωσταράκος και γένος: Γκάφα, παγίδα ή πίεση άνωθεν;

Ένας απόστρατος αξιωματικός σχολιάζει στον Onalert, την υπόθεση που έχει δημιουργηθεί με το ελληνικό γένος στις στρατιωτικές σχολές και το χειρισμό του Α/ΓΕΕΘΑ ,μέσω twitter:

“Μόνο αφελής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος! Παρόλο  έχει κάποιες »παλιομοδίτικες» απόψεις για την  λεγόμενη »στρατιωτική παράδοση ’.
Γενικά έχει στρατηγική σκέψη, ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, εκσυγχρονιστική λογική για την δομή του στρατεύματος και σε ικανοποιητικό – για τα ελληνικά δεδομένα - διακλαδική αντίληψη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις – και συνεπώς την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.’Έχει, παράλληλα, ανθρωποκεντρική αντίληψη για την διοίκηση – σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα.
Αυτά  - στον α’ ή στον β’ βαθμό – τα παραδέχονται αρκετοί για τον κ. Κωσταράκο , αν και αρκετοί άλλοι , ίσως επηρεασμένοι από τις περικοπές και την επιθυμία τους να είχε κάνει …χαρακίρι για να μην υπάρξει εισοδηματική απώλεια για τους ενστόλους, τον »λούζουν» με σκληρή- άδικη ‘όμως  ως προς αυτόν –  κριτική.
Ενώ φαίνεται να ισχύουν  όλα αυτά  προκάλεσε εντύπωση  πώς ο κ. Κωσταράκος κατάφερε να φέρει απέναντί του 3 κόμματα, 2 της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)  και την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ) απέναντί του για την υπόθεση της επαναφοράς του «ελληνικού γένους» αντί της ιθαγένειας ως προϋπόθεση για την είσοδο κάποιου/ας στις Στρατιωτικές Σχολές.
Πως δέχθηκε λοιπόν  να βγει  ως ντουντούκα  για να υιοθετήσει και να προπαγανδίσει - από το τουίτερ- μια πολιτική-ιδεολογική θέση την οποία είχε κάνει σημαία προ-ε-κλο-γι-κά ένα τμήμα της ΝΔ (το ηγετικό) και η Χρυσή Αυγή. Μια θέση που ΣΗΜΕΡΑ δεν τόλμησε να την προβάλει ένα κόμμα ( η ΝΔ) και να την καταθέσει για ψήφιση ως κυβερνητική θέση δια του  αρμόδιου Υπουργού Άμυνας αλλά να κατατεθεί ως τροπολογία από μια - μεγάλη μεν – αλλά ομάδα πάντως  βουλευτών της. Μια τροπολογία που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις – με σκληρές ανακοινώσεις – από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που μέχρι τώρα σπανίως έβγαζε ανακοινώσεις για «στραβοπατήματα» και «κομματικά κόλπα» της ΝΔ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης για να μην διαταράξει την σταθερότητα της κυβέρνησης (και του τόπου) αντέδρασε πιο έντονα από όλα τα κόμματα! 
Τα οποία κόμματα, δεν έμειναν μόνο στην σκληρή αντιμετώπιση της ΝΔ – με την ανοχή της οποίας κινήθηκαν οι 84 βουλευτές της – αλλά τα σκάγια πήραν ευθέως και τον ίδιο! Διότι, πως να το κάνουμε, ήταν μια εξωθεσμική παρέμβασή του!
Συνεπώς μπορεί εύκολα να σκεφθεί κανείς ότι ο έχων τον κοινό νου στρατηγός Κωσταράκος με το να βγει μπροστά…τιτιβίζοντας τρία τινά συμβαίνουν: ή να έκανε ολέθρια γκάφα ή να  έπεσε θύμα μιας καλοστημένης παγίδας ( ενόψει και κρίσεων)  ή κάποιος να  τον »πίεσε».
Το πρώτο είναι χλωμό! Το δεύτερο και το τρίτο »παίζουν»! Ο στρατηγός θα ο πάρει πάνω του- ίσως και προσωπικά να πιστεύει στο «γένος» σε σχέση με την «ιθαγένεια». Για το θεσμικό ατόπημα η ιστορία, στο όχι μακρινό μέλλον, θα μιλήσει…

ΥΓ. Διαισθητικά – και πέραν της »ψυχρής» ανάλυσης που τελείωσε πιο πάνω- νιώθω ότι ο  στρατηγός »πιέστηκε» από ψηλότερα. Το ίδιο διαισθητικά εξαιρώ από αυτό τον υπουργό…” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ο Α/ΓΕΕΘΑ για τη δημόσια τοποθέτηση περί «ελληνικού γένους»

«Θύελλα» απαντήσεων στο twitter, για το μήνυμα Κωσταράκου περί γένους

Ο «πόλεμος των κρίσεων», οι Αρχηγοί και οι κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι θέλουν αλλαγές;