NATO: Οι δυο «συμμαθητές» Στρατηγοί για τη μια θέση στις Βρυξέλλες

Δυο «συμμαθητές», Στρατηγοί, ένας εκ των καταδρομέων και ενας από το Πυροβολικό, είναι έτοιμοι όχι μόνο να ξαναφορέσουν τη στολή, αλλά και να ετοιμάσουν βαλίτσες για τις Βρυξέλλες.

Δημήτριος Μπίκος και Δημόκριτος Ζερβάκης, αμφότεροι αποχωρήσαντες, στις τελευταίες κρίσεις, εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι για την θέση του Στρατιωτικού Αντιπροσώπου της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Και οι δυο υποψηφιότητες θεωρούνται εξίσου ισχυρές, με δεδομένα τα βιογραφικά των δυο ανωτατων αξιωματικών.

Τάξης ’83 και οι δυο, ο ένας καταδρομέας και ο άλλος του Πυροβολικού, με το ισχυρό προσόν της νατοϊκής εμπειρίας να αντανακλάται κυρίως στην περίπτωση του Στρατηγού Μπίκου, ο οποίος άλλωστε διετέλεσε Διοικητής του Νατοϊκού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη. Στα κοινά, «τυπικά προσόντα» η υπηρεσία και των δυο στην Κύπρο. 

Σε κάθε περίπτωση οι δυο υποψηφιότητες δεν αποκλείουν την έκπληξη δηλαδή ο αντικαταστάστης του Αντιναυάρχου Καραγιώργη να προέρχεται από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και διευθύνεται από τον Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο.

Ο Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) είναι ανώτατος Αξιωματικός, βαθμού Αντιστρατήγου ή αντίστοιχου των άλλων Κλάδων και εκπροσωπεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η οποία συνεδριάζει είτε σε Μόνιμη Σύνθεση (Military Committee in Permanent Session-MC/PS) είτε σε σύνθεση Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (MC in Chiefs of Staff Session -MC/CS). O ΣΑ/ΣΕΒΑΣ ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για την κατεύθυνση/ συντονισμό όλων των Ελλήνων Αξιωματικών των Ε.Δ. που υπηρετούν στο Αρχηγείο του NATO.