NATO: Στην συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας ο Α/ΓΕΕΘΑ

 Στην Βαρσοβία της Πολωνίας μεταβαίνει αυτή την ώρα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, για να παραστεί στην σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO, όπου θα συζητηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξξέλες, αναφορικά με το πρόγραμμα «Four 30s» για την ανάσχεση της ρωσικής απειλής και την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ από όλες τις 29 χώρες-μέλη θα παραστούν στην τριήμερη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, όπου και θα συζητηθούν θέματα όπως η ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη.

Η σύνοδος στη Βαρσοβία αναμένεται να επικεντρωθεί στις αποφάσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις 29 χώρες του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο ενέκριναν το σχέδιο «Four 30s», το οποίο προβλέπει την ύπαρξη 30 τάγματα, 30 αεροσκαφών και 30 πολεμικών πλοίων σε ετοιμότητα, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν εντός 30 ημερών μέχρι το 2020 για την καταπολέμηση οποιασδήποτε απειλής στην Ανατολική πτέρυγα του NATO.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak δήλωσε την Παρασκευή στο πολωνικό ραδιόφωνο ότι η διάσκεψη της Βαρσοβίας αναμενόταν να εξετάσει θέματα αναφορικά με την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ατζέντα της τριήμερης συνεδρίασης της Στρατιωτικής Επιτροπής.

Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες και συνεδριάζει επίσης σε μια συμμαχική χώρα-μέλος μία φορά το χρόνο.

Πηγή thenews.pl