Παρέλαση:»Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι επίσημοι»; Ένας υποναύαρχος ρωτά

Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Υποναύαρχος ε.α
Αντιπρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Από τότε που ήμουν μαθητής και στη συνέχεια υπηρετώντας στο Πολεμικό Ναυτικό, είχα πάντα μία απορία. Για ποιο λόγο στις εθνικές εορτές έτρεχαν όλοι στις εξέδρες των επισήμων, διαγκωνιζόμενοι για να φανούν μπροστά-μπροστά και για πιο λόγο θα έπρεπε να παρελάσουμε στρέφοντας το κεφάλι μας για απονομή τιμών προς αυτό το εγωϊστικό υπερφίαλο πλήθος.

Και η απορία μου αυτή πήγαζε από τις εξής σκέψεις:
1. Οι εθνικές εορτές γίνονται για να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού για να μπορούμε να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
2. Η παρέλαση έχει σκοπό την έκθεση της νεολαίας μας (μαθητές και στρατιώτες) μπροστά στους Έλληνες πολίτες, που χαίρονται και καμαρώνουν το σφρίγος, το σθένος και την περηφάνια τους ως παρακαταθήκη για την διατήρηση από όλες τις γενιές του ίδιου αγωνιστικού πνεύματος και των ιδανικών μας για την ελευθερία.

Συνεπώς η παρέλαση είναι μία εκδήλωση για τους πολίτες, αδιακρίτως αξιωμάτων και προνομίων.

Οι μόνοι που εκ του λειτουργήματος τους έχουν το »καθήκον» (και όχι το προνόμιο) εκ του λειτουργήματός τους, να ίστανται ευθυτενείς και με σεβασμό προς τους παρελαύνοντες είναι: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας και ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός (ή ο υπουργός παιδείας ως αντικαταστάτης του) και ο έχων την ευθύνη της παρέλασης Α/ΓΕΕΘΑ.

Αιδώς Αργείοι: Ποιοι είστε όλοι εσείς που θεωρείτε τον εαυτό σας πιο ξεχωριστό από όλους τους Έλληνες πολίτες, ώστε να σας αρμόζει απόδοση τιμών από τους παρελαύνοντες. Η απόδοση τιμής γίνεται από τους πολιτειακούς άρχοντες προς τα νιάτα για το υψηλό φρόνημα και τα ιδανικά τους και στο πρόσωπο αυτών τιμούμε τις γενιές που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά αυτά που συνεχίζουν να μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους. 

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή ήταν η εικόνα της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη – Φωτογραφίες


Ο Κωσταράκος στον Παπανικολή και η αδικία στο ΠΝ