Τρεις φρεγάτες Fremm προς 2,1 δις ευρώ προβλέπει το νέο εξοπλιστικό.

Τρεις θα είναι οι φρεγάτες Fremm, που η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί αν τελικά το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων πλοίων προχωρήσει. Στην λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της επόμενης 15ετίας «προκρίθηκαν» οι Fremm,αφού πρώτα εξετάστηκαν και οι άλλες φρεγάτες που ναυπηγούν οι Γάλλοι,οι οποίες όμως κρίθηκαν ότι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του ΠΝ.

Ούτε οι Fremm, καλύπτουν το ΠΝ και αυτό έχει αναφερθεί στη πολιτική ηγεσία ,η οποία όμως για πολιτικούς-διπλωματικούς λόγους, επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς «εξοπλιστικούς διαύλους» ανοιχτούς με το Παρίσι.

Το κόστος των τριών φρεγατών έχει προϋπολογιστεί σε 2,1 δις ευρώ, διαψεύδοντας με παταγώδη τρόπο όσους υποστήριζαν ότι οι έξι φρεγάτες θα μας κόστιζαν …2,6 δις ευρώ!

Βέβαια και το 2,1 δις για τα τρία πλοία μοιάζει μάλλον αισιόδοξο αν θυμηθούμε ότι ο ίδιος ο ΥΕΘΑ , είχε δηλώσει προ ημερών σε συνέντευξή του στο Real Fm, ότι οι έξι φρεγάτες που προβλέπονταν στο προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα μας κόστιζαν 7 δις ευρώ.

Η ουσία είναι ότι τα όσα προβλέπει το νέο εξοπλιστικό, το οποίο ο κ.Βενιζέλος υποσχέθηκε ότι θα είναι μειωμένο κατά 70% (!!!) σε σχέση με το προηγούμενο, δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν. Και αυτό δεν αφορά μόνο στις φρεγάτες Fremm,αλλά σ΄ όλα τα προγράμματα. Η οικονομική πορεία της χώρας θα κρίνει πότε θα ξαναμπούν σε τροχιά υλοποίησης νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Μέχρι τότε απόλυτη προτεραιότητα θα έχουν οι εκσυγχρονισμοί παλαιότερων οπλικών συστημάτων και η συντήρηση των υπαρχόντων. Τότε θα κριθεί ποιες θα είναι οι τελικές προτεριότητες για το ελληνικό οπλοστάσιο.