Υγρός τάφος για 3 (;)το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο που κατέπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια άσκησης

Δεν πρόφθασαν κατά την πτώση να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού - Το ΑΒ 212 είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς".

Υγρός τάφος για 3 (;)το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο  που κατέπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια άσκησης

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εντοπίστηκαν πριν τις 8 το πρωί από ελικόπτερο S-70 και Super Puma τα συντρίμια του ελικοπτέρου AB 212 του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε στις 2:45 τα ξημερώματα στην περιοχή του νησιού Κϊναρος. Στην περιοχή έσπευσε για επιβεβαίωση η φρεγάτα ΥΔΡΑ. 
 
Το αδικοχαμένο πλήρωμα του ελικοπτέρου σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσαν οι:
Υποπλοίαρχοι Πανανάς Κωνσταντίνος και Τουλίτσης Αναστάσιος και ο μηχανικός ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος. 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του πληρώματος, συνεχίζονται, όπως ενημέρωσε από το Twitter o υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Επισήμως το πλήρωμα αγνοείται. 

Πρόκειται για το ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” με τριμελές πλήρωμα  προκειμένου να εκτελέσει άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας, κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΑΣΤΡΑΠΗ” που διεξάγεται στην περιοχή.

Στις 2:45 το ίχνος του ελικοπτέρου έσβησε από τα ραντάρ και αμέσως σήμανε συναγερμός. Όλα τα πλοία και τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην άσκηση, μαζί με ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας σάρωσαν την περιοχή για τον εντπισμό του ελικοπτέρου.

Το δυστύχημα είναι ότι οι άτυχοι πιλότοι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν είχαν προφθάσει κατά την πτώση να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού και για τον λόγο αυτό η έρευνα διήρκεσε αρκετές ώρες. 
 

Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό. Είναι παρόμοιο αυτού που είχε πέσει στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996, στην ελληνοτουρκική κρίση και είχαν σκοτωθεί οι τρείς ήρωες, Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και Έκτορας Γιαλοψός.

Δείτε που είναι η περιοχή. 

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων / ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/Γ.Τ. ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / EUROKINISSI
ΓΕΝ

Τελετή ορκωμοσίας Σημαιοφόρων Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΦΕΘΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης παρέστη χθες, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στην...