«Εσύ Θεό εγώ Αλλάχ» αλλά πάντα συμμαθητές και φίλοι – Συνάντηση ναυάρχων 35 χρόνια μετά

Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια συναντήθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δύο απόφοιτοί της, ένας Έλληνας απόστρατος Ναύαρχος σήμερα και ένας Λίβυος συμμαθητής του, ο οποίος τωρα είναι ο νέος Ακόλουθος Αμυνας στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα! Η γεμάτη συγκίνηση αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε τυχαία την περασμένη Δευτέρα στο χώρο της Σχολής στον Πειραιά, στο πλαίσιο της τελετής επίδοσης των ξιφών στους νέους Σημαιοφόρους της τάξης 2013 από τον υπουργό Αμυνας κ Δ.Αβραμόπουλο. 

Πρόκειται , όπως ανέφερε  τα parapolitika που παρουσίασε αρχικά το θέμα,για τον αντιναύαρχο ε.α. Αθανάσιο Παναγόπουλο και τον Λίβυο Πλοίαρχο Φαραγκ Ελ Μαχντάουϊ, που αποφοίτησαν από την  ΣΝΔ το 1978- είχαν μπει δηλαδή το 1974. Ο κ Παναγόπουλος  βρέθηκε στη Σχολή γιατί τους φετινούς αποφοίτους της τους οποίους είχε μαθητές στη Σχολή ως νεαρούς πρωτοετείς όταν ακόμη υπηρετούσε και αυτός εκεί. Κάποια στιγμή είδε με έκπληξη ότι μεταξύ των ξένων ακολούθων Άμυνας και Ναυτικού τον Λίβυο συμμαθητή του με στολή, κάτασπρα μαλλιά και μούσι, με τον οποίο είχαν να συναντηθούν 35 ολόκληρα χρόνια!

»Ούτε Μουσουλμάνος ούτε μαύρος ούτε τίποτα! Είμαστε αδέλφια!»

Όπως ανέφερε στον συνάδελφο Λ.Σ. Μπλαβέρη στα parapolitika ο απόστρατος ναύαρχος «ο Φαράγκ είναι τώρα στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα. Αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε «παρουσία όλων»! Αμέσως μετά τον πήρα και πήγαμε στο διάδρομο των διδακτηρίων όπου βρίσκονται όλες οι φωτογραφίες αποφοιτήσεως από καταβολής της ΣΝΔ και βρήκαμε και τη δική μας! Ούτε Μουσουλμάνος ούτε μαύρος ούτε τίποτα! Όταν έχεις ζήσει μαζί 4 χρόνια στη Σχολή είναι «αδελφός»! Οι άλλοι δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό! Εμείς ναι. Είμαστε αδέλφια!». Ο Πλοίαρχος Μαχντάουι, που εξακολουθεί να μιλά  άπταιστα την ελληνική γλώσσα, ενημέρωσε τον συμμαθητή του  ότι έχει 8 παιδιά!.  
Στην τάξη αποφοίτων του 1978 της ΣΝΔ υπήρχαν συνολικά 4 Λίβυοι συμμαθητές, οι οποίοι επέζησαν όλοι του πολέμου, με έναν εξ αυτών να είναι σήμερα στη φυλακή επειδή επί Καντάφι ήταν διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του Λιβυκού Ναυτικού. 

»Φιλοξενήθηκε» και στο ΝΝΑ 

Να σημειωθεί ότι   μάθαμε πως  ο Λίβυος Ακόλουθος εκείνη την ημέρα έτυχε και των άψογων υπηρεσιών του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών: Κάποια στιγμή δεν ένιωσε καλά και αμέσως  με εντολή του Αρχηγού ΓΕΝ ναυάρχου Αποστολάκη φιλοξενήθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Το ενδιαφέρον του Αρχηγού ΓΕΝ ναυαρχου Αποστολάκη  δεν ήταν  μόνο απόρροια της συναδελφικής αλληλεγγύης και της ελληνικής – large! – φιλοξενίας: Ο κ Αποστολάκης, αν και νεώτερης ταξεως, ήταν στον ίδιο θάλαμο με τον Λίβυο και τον κ Παναγόπουλο!
Στις φωτογραφίες, που έχουν μια διαφορά περίπου 35 ετών μεταξύ τους, διακρίνεται στην μεν αυτή με τη στολή των Δοκίμων, ο Λίβυος μπροστά και ο Έλληνας απόστρατος Ναύαρχος ακριβώς πίσω του, ενώ στην άλλη ο Λίβυος Πλοίαρχος απόφοιτος της Σχολής,μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, στην τελετή.