Η τελευταία διαταγή Χρηστίδη. Όλο το κείμενο

Το onalert δημοσιεύει ολη την ημερήσια διαταγή του Ναυάρχου Χρηστίδη

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ: Αποδέκτες πινάκων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣΑΜΥΝΑΣ
‘’Α’’, ‘’Β’’, ‘‘Γ’’, ‘’Δ’’ , ‘’Ε’’ , ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
‘’ΣΤ’’ , ‘’Ζ’’ , ‘’Η’’ , “Θ” Δγης ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Α/ΓΕΝ
ΔΓ/ΓΕΝ Φ.072.1/11/12/17-11-12 Tηλ (Εσωτ.) : 210-6551002-3
Φ.071.1/04/0005
Σ. 1040 Αθήνα,11 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 04/13
(Συντ.Τίτλος Δ/γης Α/ΓΕΝ υπ΄αριθμ. 04/13)

ΘΕΜΑ: Παράδοση – Παραλαβή Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού
ΣΧΕΤ: Υπ΄αριθμ.1/Σ.2/7-3-2013 Απόφαση ΚΥΣΕΑ

Σεβασμιώτατε

Εκλεκτά μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου

Αξιότιμοι κ. Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι αρχηγοί και αγαπητοί συνάδελφοι

Εκλεκτά μέλη Τοπικών Αρχών

Σεβαστοί προσκεκλημένοι

Είναι τιμή για το Πολεμικό Ναυτικό που παρευρίσκεστε στη σημερινή τελετή.

To all the attaches that are present today I would like to thank you for the excellent cooperation between our Navies.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Ναυτικοί Δόκιμοι της ΣΝΔ και ΣΜΥΝ, Ναύτες, Πολιτικό Προσωπικό, Γυναίκες και Άνδρες του Πολεμικού μας Ναυτικού,

Σε εκτέλεση σχετικής αποφάσεως ΚΥΣΕΑ, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, στον συνάδελφο και αγαπητό συμμαθητή Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, στον οποίο εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο του.

Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που τερματίζω την πορεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό στον ίδιο χώρο που με υποδέχτηκε ως νεαρό δόκιμο πριν τριάντα οκτώ χρόνια. Στον ίδιο χώρο που με γαλούχησε με τις αρχές και τις αξίες του Πολεμικού Ναυτικού, την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Ο Θεός και η Πατρίδα με αξίωσαν να βρεθώ στο τιμόνι του δοξασμένου Πολεμικού μας Ναυτικού, τον τελευταίο σχεδόν ενάμιση χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι ούτε τα συναισθήματά μου, ούτε οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις που απέκτησα κατά την πορεία μου στο δημοκρατικό μας όπλο μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις.

Όμως αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι απέρχομαι από τις τάξεις του ΠΝ πλήρης, ευτυχισμένος υπερήφανος για το προσωπικό που είχα την τιμή να διοικώ και με ήρεμη τη συνείδησή μου, ότι υπηρέτησα πάντοτε τις αρχές και τις αξίες του όπλου μας, με σταθερότητα και πίστη.

Την ύστατη τούτη ώρα της καριέρας μου, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που νιώθω προς όλους εσάς, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, για την επίπονη καθημερινή σας προσπάθεια, την αμέριστη στήριξη και την υψηλή σας απόδοση, ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως όσο δύσκολη κι αν είναι η εποχή που διανύουμε, όσο απαιτητική κι αν έχει γίνει η αποστολή μας, θα συνεχίσετε να επιτελείτε το έργο σας με την ίδια πίστη και αφοσίωση και πάντα με γνώμονα την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είναι που αξίζουν τους επαίνους και τις ευχαριστίες όλων μας, για την αφοσίωση στο καθήκον και τη συμβολή στην προάσπιση της πατρίδας μας.

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς που οι αξίες και οι θεσμοί δοκιμάζονται κρατείστε «σταθερή» πορεία. Συνεχίστε αταλάντευτοι, με υψηλό επαγγελματισμό και ατενίστε το μέλλον με ελπίδα. Καλλιεργείστε στους νεότερους την πίστη στις παραδόσεις και τα ιδανικά μας, το συλλογικό πνεύμα και την αγάπη για τη θάλασσα. Μη ξεχνάτε ότι εσείς είστε εκείνοι που θα συνεχίσετε να διαφυλάττετε την Ελληνικότητα του Αιγαίου. Οι παρούσες δυσκολίες που περνάει η πατρίδα μας, πρέπει να χαλυβδώσουν ακόμη περισσότερο τη θέλησή σας να ανταποκριθείτε, αν χρειαστεί, στο κάλεσμα της ιστορίας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την εποικοδομητική συνεργασία μας, επιτρέψτε μου όμως να υπενθυμίσω για άλλη μία φορά, ταπεινά, τα λόγια του Ναυάρχου Κουντουριώτη ότι «…καράβια άνευ ικανού έμψυχου υλικού είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος». Έμπρακτη και αναλογικά δίκαιη επένδυση στο προσωπικό, για να μην αισθάνεται ότι αδικείται, είναι επένδυση με εκθετικά αποτελέσματα και στο άψυχο υλικό. Επένδυση στο Ναυτικό είναι επένδυση για την Πατρίδα. Η γρήγορη ένταξη των Υποβρυχίων τ. 214 στο Στόλο είναι επιτακτική καθόσον ζημιώνεται, πλέον, το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο.

Σε αυτό το σημείο, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω εγκαρδίως :

– Την Πολιτεία που μου εμπιστεύθηκε το ύπατο αξίωμα του Αρχηγού του
ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού.
– Τους γονείς μου, τους δασκάλους μου και τους Κυβερνήτες μου για τις
αξίες με τις οποίες με γαλούχησαν και μου εμφύσησαν με το παράδειγμα τους.
– Τους εκάστοτε Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων
Ασφαλείας για την αγαστή συνεργασία μας καθώς και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
– Τη σύζυγό μου και τα παιδιά μου, για την αγάπη και την πολύτιμη
στήριξή τους, που επέτρεψε να αφιερωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο απαιτητικό έργο μου.

Αγαπητά στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού,

Σας υπενθυμίζω τα λόγια του μεγάλου Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου όταν αποχαιρέτησε τα πληρώματα του Στόλου στις 5 του Οκτώβρη του 1912 «η πατρίς αξιοί από υμάς όχι απλώς να αποθάνητε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήταν το ολιγότερον. Αξιοί να νικήσετε και θα νικήσετε. Είμαι υπερβέβαιος». Σας καλώ λοιπόν για μία ακόμη φορά να διατηρήσετε τις παραδoσιακές, ιερές αξίες και παραδόσεις μας, την ελεύθερη σκέψη και έκφραση, τη ναυτοσύνη, την ορμητικότητα, την ανδρεία, την ψυχική δύναμη, την πρωτοπορία, την πρωτοβουλία και το αίσθημα ευθύνης. Είμαι υπερβέβαιος ότι θα το πράξετε.

Κύριε Υπουργέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Σας διαβεβαιώνω ότι ακόμα και στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο τις οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ικανότατα στελέχη, είναι αξιόμαχο και ανά πάσα στιγμή επιχειρησιακά έτοιμο να ανταπεξέλθει δυναμικά και αποτελεσματικά στην αποστολή του και να υπερασπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητα της χώρας.
Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το μεγαλείο του Πολεμικού Ναυτικού, αποτείνω ταπεινό χαιρετισμό στην Πολεμική μας Σημαία, στους αθάνατους νεκρούς των Ναυτικών αγώνων, αλλά και στους ήρωες της ειρηνικής περιόδου, που έπεσαν ή τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι υγεία, δημιουργία και ο Άγιος Νικόλαος να στέκει πάντα πλάι σας.

Αποχαιρετώντας σας, σας καλώ να αναφωνήσουμε :

Ζήτω το Έθνος. Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό.

Ναύαρχος Κ. Χρηστίδης ΠΝ
Αρχηγός ΓΕΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Χρηστίδης προς Παναγιωτόπουλο «Θυμήσου τον Κουντουριώτη!»

Απρέπεια και κατά Χρηστίδη! Χωρίς κάμερες η τελετή παράδοσης

«Απόβαση Αρχηγών» στην Ναυτικών Δοκίμων