Νέος Διοικητής της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης ο Πλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Γ. Παυλόπουλου ΠΝ, η τελετή παράδοσης-παραλαβής Διοικητή Διοίκησης Πλοίων Επιτηρήσεως.

Καθήκοντα Διοικητή παρέλαβε από τον Πλοίαρχο Δημήτριο Δημητρίου ΠΝ ο Πλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ.

Η Διοίκηση Πλοίων Επιτηρήσεως (ΔΠΕ) είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και αποτελεί νέα σχετικά Διοίκηση, συνέχεια της θρυλικής Διοίκησης Κανονιοφόρων. Συστάθηκε με υπουργική απόφαση στις 29 Νοεμβρίου 2013, με ταυτόχρονη κατάργηση της Διοίκησης Κανονιοφόρων, που είχε συσταθεί στις 11 Ιουνίου 2002 και ενεργοποιηθεί την 1 Νοεμβρίου 2002.

Τα πλοία της ΔΠΕ επιτηρούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, διασφαλίζοντας τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε όλους τους τομείς, έναντι οποιασδήποτε απειλής.Η Διοίκηση είναι τα «μάτια» του Αρχηγείου Στόλου και σε συνδυασμό με τα ναυτικά παρατηρητήρια παρέχει την «τακτική εικόνα» των ελληνικών θάλασσών.

Ταυτόχρονα, έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό έργο αφού τα σκάφη της έχουν διττό ρόλο: αφενός την παρουσία και την εξυπηρέτηση έκτακτων συμβάντων σε ακριτικά νησιά και αφετέρου τη συμμετοχή σε περαστικά έρευνας και διάσωσης συμμετέχοντας ενεργά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.