Οι δύο κανονιοφόροι «ΜΑΧΗΤΗΣ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν στην άσκηση «ΒΡΟΝΤΗ 1/26» και φαίνεται να έχουν ήδη εξοπλιστεί με το ναυτικό σύστημα SPIKE σε διαμόρφωση MLS.
Την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026, η άσκηση «ΒΡΟΝΤΗ 1/26» της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.
Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του ΑΣ, με σκοπό την αξιολόγηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, καθώς και τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.
Όπως επεσήμανε το Naval News, στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από την άσκηση, φαίνονται οι δύο κανονιοφόροι (P-267 και P-266) να έχουν αντικαταστήσει το πυροβόλο Bofors 40 χιλιοστών στην πρύμνη τους με τους εκτοξευτές SPIKE.

Όπως είχαμε γράψει στο OnAlert.gr από τα μέσα Ιανουαρίου, και οι τέσσερις κανονιοφόροι της κλάσης αναμένεται να εξοπλιστούν με το εν λόγω σύστημα, ενώ τα σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων Mark V θα λάβουν την διαμόρφωση SPIKE ER2.
Διαβάστε την ανάλυση του Κώστα Σαρικά για την εγκατάσταση των SPIKE στις κανονιοφόρους και τα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων: «SPIKE και στο Αιγαίο: Κανονιοφόροι με MLS και Mark V με ER2 για κρούσεις ακριβείας»
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την άσκηση:















