Α/ΓΕΣ: H Ελλάδα και οι ΕΔ συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Την σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt στην εκφόρτωση των 8 ελικοπτέρων UH-60L Blackhawk του αμερικάνικου Στρατού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις από κοινού με τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ ανέφερε (σε άπταιστα Αγγλικά) ότι πρόκειται για μια άριστη ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή προωθείται από το ΥΕΘΑ και υλοποιείται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα κατέχει καίρια στρατηγική θέση ενώ προσφέρει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στην Ατλαντική συμμαχία με προσωπικό άριστα εκπαιδευμένο και υψηλού επαγγελματικού επιπέδου» τόνισε ο Αντιστράτηγος Στεφανής.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ προσδίδουν αυξημένη σημασία στην αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα την οποία θεωρούν αξιόπιστο πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος στη γείτονα που είχε ως αποτέλεσμα την μαζική σύλληψη στελεχών των τουρκικών ΕΔ, και την «εκτροπή» σε πιο ακραία και απρόβλεπτη στάση του τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε ότι αφορά τις μονομερείς ενέργειες με εισβολή στο έδαφος στη Συρία και την σύσφιξη των δεσμών με τη Μόσχα.

Η περεταίρω προώθηση της  αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο και την Κύπρο με απειλές πολέμου, σε συνδυασμό με συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ από τουρκικά μαχητικά, είναι μια ξεκάθαρα επιθετική και επικίνδυνη  πολιτική από την πλευρά της Άγκυρας.

Καλό είναι λοιπόν όσοι ονειρεύονται ένα νέο ’22 να μην παραβλέπουν από την εξίσωση, τόσο την ισχύ που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών της Αθήνας με την Ουάσιγκτον που εκφράζεται ιδίως στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, ενισχύοντας  με τον τρόπο αυτό αποφασιστικά, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ν.Α Μεσόγειο.

Ακολουθεί το βίντεο με τις δηλώσεις του Α/ΓΕΣ από κοινού με τον Πρέσβη των ΗΠΑ και Διοικητές του Στρατού των ΗΠΑ που έχουν υπό την εποπτεία τους τη διαδικασία μεταφοράς δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve».