Ο Α/ΓΕΣ Μανωλάς στις ΗΠΑ και για τα Abrams

Ξεκίνησε από το Σάββατο  η επίσημη προγραμματισμένη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στρατηγού Raymond T. Odierno.Η επίσκεψη θα διαρκέσει έως 8 Νοεμβρίου 2014.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Α/ΓΕΣ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, για θέματα αμοιβαίου επιχειρησιακού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για το σύστημα εκπαίδευσης των στελεχών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί σχολές και σχολεία του Στρατού Ξηράς. Η συνεργασία στον τομέα των συνεκπαιδεύσεων – και ιδιαίτερα των Ειδικών  Δυνάμεων των δυο χωρών – έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα εξοπλιστικά

Στα θέματα που είναι ανοιχτά μεταξύ των δυο Επιτελείων περιλαμβάνονται -πέραν των κοινών εκπαιδευτικών δράσεων – και η εξέλιξη διαφόρων εξοπλιστικών ζητημάτων που άλλα μεν έχουν ήδη δρομολογηθεί , όπως τα περίπου 500 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μ113 και άλλα παρόμοια, τα 10-15 μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ, ορισμένα σκάφη για τις Ειδικές δυνάμεις κ.α. Επίσης μετα την  προχθεσινή ομιλία του κ Αβραμόπουλου φαίνεται ότι ξανάνοιξε θέμα για τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης Αμπραμς, από τα οποία  μάλλον θα εξετασθεί σε νέα βάση η αγορά μερικών δεκάδων.Να θυμίσουμε ότι αρχικά είχε ειπωθεί ότι μας ενδιαφέρει η αγορά 400. Να σημειώσουμε βεβαίως ότι τον πρώτο λόγο στις επαφές με τις ΗΠΑ για  αυτά τα θέματα τον έχει η πολιτική ηγεσία και ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Και στον ΟΗΕ

Επίσης ο  Α/ΓΕΣ θα επισκεφθεί στην έδρα του ΟΗΕ, το ελληνικό προσωπικό που υπηρετεί εκεί και θα συναντηθεί με τον αντιστράτηγο Maqsood Ahmed, στρατιωτικό σύμβουλο του ΟΗΕ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τέλος, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που διοργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε ακόμη:

Τι ανακοίνωσε φεύγοντας ο Αβραμόπουλος για αναβάθμιση P 3 και εκσυγχρονισμό F 16!

Εξοπλιστικό «σχέδιο Μάρσαλ» από τις ΗΠΑ – Καταδικασμένοι να το εκμεταλλευθούμε


Αβραμόπουλος – Χέϊγκελ: «Ευγνωμοσύνη» για την Σούδα και τον ρόλο που θα κληθούμε να παίξουμε