OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Εξοπλιστικό «σχέδιο Μάρσαλ» από τις ΗΠΑ – Καταδικασμένοι να το εκμεταλλευθούμε

23/08/2014 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Δυο επισκέψεις στο Πεντάγωνο μέσα σε ένα χρόνο έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως ΥΕΘΑ. Και στις δύο οι αμερικανικές αντιδράσεις ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Κι αυτό φαίνεται από τις τυπικές ανακοινώσεις του Πενταγώνου μέχρι την πρόθεση των αμερικανών να παραχωρήσουν σημαντικό αμυντικό υλικό στην Ελλάδα. Βεβαίως και με δικό τους κέρδος που δεν μεταφράζεται μόνο σε χρήματα.

Βεβαίως και θα πληρωθούν, βεβαίως και εταιρείες τους θα κερδίσουν από εκσυγχρονισμούς και αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων που θα παραχωρηθούν. Και βεβαίως γνωρίζουν πολύ καλά ότι “εισάγοντας” αμερικανικό υλικό στις ελληνικές ΕΔ βάζουν υποθήκες για το μέλλον.

Δεκτά όλα αυτά.

Όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης οι Αμερικανοί δείχνουν ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σ΄ ένα “εξοπλιστικό” σχέδιο Μάρσαλ με την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε στο μέγιστο βαθμό. Όχι μόνο γιατί δεν έχουμε χρήματα . Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που είναι καιρός ν΄ αρχίσουμε να τους παραδεχόμαστε .

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν δίνουν…μία για την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι εμπειρίες μας με τις αγορές που έγιναν με τις μεγάλες δυνάμεις της Γηραιάς ηπείρου τραγικές; Η Γερμανία ότι κι αν μας πούλησε το υπερκοστολόγησε -με ελληνική συνενοχή ναι- και επιπλέον μας “φόρτωσε” οπλικά συστήματα που είτε δεν λειτούργησαν όπως περιμέναμε, είτε ακόμη περιμένουμε να τα παραλάβουμε. Το παράδειγμα των υποβρυχίων ειναι το πλέον χαρακτηριστικό.

Με τους υπόλοιπους; Έχοντας επαναλαμβάνουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης μόνο προβληματικές αγορές μπορούμε να θυμηθούμε.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αγνοήσει τις αμερικανικές κινήσεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε προσεκτικοί κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Η περίπτωση των αρμάτων μάχης Abrams για παράδειγμα σηκώνει πολύ συζήτηση. Δεν είναι το ζητούμενο να γίνουμε “χωματερή” αμερικανικού αμυντικού υλικού. Όμως είμαστε μάλλον “καταδικασμένοι” να “παίξουμε” με τις ΗΠΑ . Δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον άλλη επιλογή. Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα αλλά και θέληση από οποιοδήποτε μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος να μας στηρίξει. Όσοι φαντασιώνονται αγορές γαλλικών φρεγατών, γερμανικών μαχητικών και άλλων καινούργιων οπλικων συστημάτων είναι είτε αφελείς ,είτε έχουν άλλα κινητρα.

Διαβάστε ακόμη:

Αβραμόπουλος – Χέϊγκελ: «Ευγνωμοσύνη» για την Σούδα και τον ρόλο που θα κληθούμε να παίξουμε


Το μήνυμα του Πενταγώνου, η Σούδα και η «αμερικανική επιστροφή» στο ελληνικό οπλοστάσιο


Αβραμόπουλος – Χέϊγκελ: Αναβάθμιση Σούδας, έρχονται UAV’s και άρματα μάχης Abrams

Tags: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΠΕΝΤΑΓΩΝΟΧΕΙΓΚΕΛ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού – Η Τουρκία δεν είναι το κύριο πρόβλημά μας» [vid]

28/04/2026 - 18:08
Δένδιας - Βοτρέν
ΥΕΘΑ

Δένδιας και Βοτρέν υπέγραψαν την ανανέωση της συμφωνίας για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση» Ελλάδας – Γαλλίας

25/04/2026 - 14:15
Δένδιας - Φόρουμ Δελφών
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας στο Φόρουμ των Δελφών: «Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, όταν τελειώσει ο πόλεμος»

24/04/2026 - 16:34

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Ιράν: Η νέα ειρηνευτική πρόταση προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως «πάτημα» για πυρηνική συμφωνία

Ισραήλ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Top News

Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, μόνιμη «πληγή» η ακρίβεια

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα 5 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της - «Μου λείπεις, σ' αγαπώ για πάντα»

Γιώργος Μυλωνάκης: Σημάδια βελτίωσης της υγείας του - Οι αντιδράσεις του και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μαρία Αλιφέρη: Το εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο και το μικρό «ατύχημα» στη σκηνή του J2US - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert