Στρατός σε συνθήκες «οικονομικής ασφυξίας» που του ζητούν όλο και περισσότερα!

Ο οικονομικός Γολγοθάς που περνά η χώρα έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις δραστηριότητές τους. Την ίδια ώρα οι ανάγκες της κοινωνίας μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν προκληθεί, υποχρεώνουν τις ΕΔ να αναλάβουν ενεργό και πολύ μεγαλύτερο ρόλο για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν διαλυθεί και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν περιστατικά ρουτίνας! Αυτά αναλαμβάνουν σε καθημερινή πλέον βάση οι ΕΔ με συνεχείς αεροδιακομιδές που κοστίζουν χρήματα και ταλαιπωρούν προσωπικό και μέσα.

Ταυτόχρονα οι ΕΔ έχουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας η οποία διαρκώς απειλείται. Και μέσα σ΄ όλα αυτά τα στελέχη και το προσωπικό του ακούει μόνο για νέες περικοπές ακόμη και για απολύσεις.

Ο Στρατός Ξηράς που αποτελεί εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο μέρος των ΕΔ ,έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα της εκπαίδευσής του στο “οικονομικότερο” αλλά χωρίς αυτό να επηρεάζει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

Το ΓΕΣ, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, εστιάζει στην εκπαίδευση ιδίως:

– Εκτέλεση βολών.
– Αξιολογήσεις.
– Ασκήσεις μικρών κλιμακίων.
– Ετοιμότητα Τμημάτων Άμεσης Αντίδρασης.
– Επιτελικές Διαδικασίες Χειρισμού Κρίσεων.

Ταυτόχρονα, το ΓΕΣ συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη στο κοινωνικό σύνολο με τις επιχειρήσεις κοινωνικής προσφοράς οι οποίες έχουν διευρυνθεί  όπως:

– Εκτέλεση αεροδιακομιδών.
– Ανεφοδιασμό με καύσιμα στο ΕΚΑΒ.