Γιατί πήγε στην Κω ο Α/ΓΕΣ και ποιοι θέλουν να «ρίξουν το μπαλάκι» των μεταναστών στο Στρατό;

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του ίδιου του Α/ΓΕΣ Βασίλη Τελλίδη, στην Κω κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Φρανς Τίμερμανς στο νησί. Επισκεψη που σημαδεύτηκε και αυτή όπως εκείνη του Καμμένου από ακρότητες .

Η παρουσία του Α/ΓΕΣ ρίχνει νερό στον μύλο όσων θέλουν με το ζόρι να εμπλέξουν ακόμη περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις με την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. Γιατί ήδη η εμπλοκή τους είναι μεγάλη και ίσως και πέρα από τις δυνατοτητές τους. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει κυριολεκτικά “ματώσει” οικονομικά από την εποχή που αποφασίστηκε η συνδρομή του στις επιχειρήσεις ανάσχεσης των σκαφών που μεταφέρουν παράνομες μετανάστες. Επιχειρησεις που αποτελούν πρωτίστως αποστολή του Λιμενικού. Επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου ,είχε αποφασιστεί η παραχώρηση σκαφών του ΠΝ τα οποία πράγματι βοήθησαν σημαντικά στον έγκαιρο εντοπισμό των δουλεμπορικών.

Την ίδια ώρα το ΠΝ έχει αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών του Βοτανικού και γενικώς υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι κάποιοι “κύκλοι” προωθούν την ολοκληρωτική εμπλοκή των ΕΔ και στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα δήμαρχοι ,κοινοτάρχες και πολιτευτές σχεδόν …απαιτούν από τον στρατό να διαθέτει προσωπικό και μέσα για ότι αποστολή μπορεί να φανταστεί κάθε «πολιτικάντης»! Και ως γνωστόν δεν υπάρχει ούτε προσωπικό,ούτε μέσα.

Το κλίμα δημιουργείται και από ανυπόστατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σε ακριτικά νησιά όπως η Κάλυμνος οι στρατιωτικοί διοικητές θέτουν σε ετοιμότητα το στρατιωτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την “πολιορκία” του νησιού από μετανάστες!

Γι΄ αυτό και η παρουσία του Α/ΓΕΣ στην Κω , προκαλεί ερωτήματα. Ελπίζουμε ότι οι στρατιωτικοί “δεν έχουν τσιμπήσει” το δόλωμα και η παρουσία του Αρχηγού να είχε να κάνει μόνο με την επιθυμία του να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη η εκπροσώπηση του στρατού στην υποδοχή του Επιτρόπου υπεύθυνου για την μετανάστευση.

Οι ΕΔ πρέπει να παραμείνουν εκτός πρώτης γραμμής σ΄αυτό το πρόβλημα. Πρώτα απ΄ όλα γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αποτελεί μέρος της αποστολής τους . Και κατά δεύτερον έχουν πιεστεί τόσο πολύ από τις περικοπές αλλά και από το μεγάλο φόρτο έργου που τους έχει ανατεθεί “δια πάσαν νόσον και …αποστολή” που δεν είναι δυνατόν να αντέξουν περισσότερα .

Και τέλος δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναλάβουν οι ΕΔ χωρίς λόγο την τεράστια ευθύνη και το ρίσκο αποστολών που είναι στο πεδίο δράσης άλλων. Είναι πάντα για τα δύσκολα οι ΕΔ ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει σ΄ αυτές να απευθυνόμαστε όταν τα δύσκολα αρχίζουν.

Ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας είχε θέσει το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση σε μία από τις πολλές συσκέψεις που είχαν γίνει με άλλους υπουργούς για το θέμα της μετανάστευσης: “ Ο στρατός μπορεί να μας λύνει αυτόματα όλα μας τα προβλήματα. Έχει τις δυνατόητες . Αλλά είναι λάθος και μάλλον επικίνδυνο να χρησιμποιούμε διαρκώς το στράτευμα για όλα τα προβλήματα στα οποία μπορούν να δοθούν πολλές άλλες λύσεις. Είναι λάθος μήνυμα η διαρκής χρησιμοποίηση του στρατού”, είχε πει και είχε απόλυτο δίκιο.