«Γιατί βάζετε τους στρατιωτικούς να πληρώνουν το ειδικό τέλος της ΔΕΗ;»

Από τη μια τους κόβουν διαρκώς λεφτά και από την άλλη τους βάζουν να πληρώσουν από την τσέπη τους  το Έκτακτο Ειδικό Τέλος (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) της ΔΕΗ για οικήματα που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους έχουν παραχωρηθεί για κατοικία. Το θέμα που είχε αναδείξει το Onalert,έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος στην ερώτησή του προς τον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο αναφέρει:

“… στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παραχωρούνται οικήματα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και διαφόρων ΝΠΔΔ, προκειμένου να διευκολυνθούν στην εγκατάσταση τους δεδομένου ότι είναι αδύνατο λόγω των μεταθέσεων να διατηρούν μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στον εκάστοτε τόπο που καλούνται να υπηρετήσουν. Με το νόμο 4021/2011 θεσπίστηκε μεταξύ άλλων και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) με την ρητή πρόβλεψη ότι από το συγκεκριμένο τέλος εξαιρούνται τα ακίνητα που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Παρά όμως την συγκεκριμένη εξαίρεση το τέλος αυτό επιβάλλεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αν και διαμένουν σε οικήματα του δημοσίου πληρώνουν από το μειωμένο μισθό τους το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. αφού κανείς αρμόδιος δεν έδωσε μέχρι σήμερα λύση στο «μπέρδεμα» που υπάρχει για αυτής της κατηγορίας τα ακίνητα.

Συγκεκριμένα όσοι απευθύνθηκαν στη ΔΕΗ προκειμένου να απαλλαγούν από το συγκεκριμένο τέλος ενημερώθηκαν ότι προκειμένου να απαλλαγούν τα οικήματα χρειάζεται σχετική έγγραφη επιβεβαίωση ότι αυτά ανήκουν στο δημόσιο από την οικεία ΔΟΥ, βεβαίωση όμως που δεν εκδίδεται καθώς οι αρμόδιοι των ΔΟΥ θεωρούν ότι το τέλος πρέπει να καταβληθεί!

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
1. Με δεδομένο ότι όλα αυτά τα οικήματα που χρησιμοποιούνται από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκουν στο στενό και ευρύτερο Ελληνικό Δημόσιο για ποιους λόγους επιβαρύνονται από το ΕΕΤΗΔΕ και δεν απαλλάσσονται όπως ρητά ορίζει ο νόμος;

2. Σκοπεύετε να μεριμνήσετε ώστε να εκδώσουν οι κατά τόπους ΔΟΥ τα σχετικά έγγραφα επιβεβαίωσης ώστε να μην επιβαρύνονται τα συγκεκριμένα ακίνητα από το ΕΕΤΗΔΕ και να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα που έχουν καταβληθεί από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία;