Hotspots: Ερωτήματα που θέτουν στρατιωτικοί δείχνουν κενό ενημέρωσης από το ΥΕΘΑ

Φοβισμένοι και κυρίως πολύ κακά πληροφορημένοι εμφανίζονται οι στρατιωτικοί σε επιστολή που έστειλαν στο Onalert σχετικά με το προσφυγικό.

Μια επιστολή γροθιά στις υπηρεσίες ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είναι προφανές ότι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, δεν έχουν ενημέρωση για πολλά πράγματα, γεγονός που αυξάνει τους φόβους τους.

Δεν έχουν μάθει όλοι να διαχειρίζονται κρίσεις εφόσον ξεσπάσουν και αυτό τους κάνει ανασφαλείς. Δεν έχουν λάβει κάποιες σαφείς οδηγίες για το πώς θα αντιδράσουν κάτω από διάφορες συνθήκες.
Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες θα τους επιτεθούν και δεν έχουν εντολές να αντιδράσουν!

Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας ένα βαρύ έργο, αλλά αυτό το έργο στηρίζεται πάνω στις πλάτες των στρατιωτικών που λαμβάνουν εντολές να κάνουν κάτι. Το λιγότερο που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους είναι σωστή ενημέρωση ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Διαβάστε την επιστολή που έλαβε το Onalert:

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο Ε.Σ αναλαμβάνει και με υπουργική απόφαση το μεταναστευτικό. Πολλοί έμειναν έκπληκτοι με αυτή την εξέλιξη όχι όμως και όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί το Δημόσιο. Ο μόνος σοβαρός θεσμός με οργάνωση που απέμεινε μέσα στην κρίση να λειτουργεί με αξιοπιστία φέρνοντας σε πέρας ότι αποστολή του ανατεθεί (σεισμούς,
φωτιές κτλ) , παρόλο που λόγω κρίσης δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα τόσο σε οικονομικό όσο ,κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο είναι οι Ε.Δ.

Οι στρατιωτικοί λοιπόν, μετά τα λάθη σε πολιτικό επίπεδο και την αποτυχία των άλλων θεσμών του κρατικού μηχανισμού διαχειριστεί την προσφυγική κρίση διατάχθηκαν να δημιουργήσουν και στην συνέχεια να λειτουργήσουν τα hotspot.

Εύλογα δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα που εάν δεν απαντηθούν σύντομα υπάρχει η ανησυχία πως θα φέρουν αντιμέτωπο με μια σειρά από προβλήματα τον θεσμό των Ε.Δ την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση των Στρατιωτικών στην διαρκώς κλιμακούμενη βίαιη συμπεριφορά κάποιων εκ των μεταναστών την στιγμή μάλιστα και απ ’όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε, δεν τους έχουν δοθεί οδηγίες για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα περιστατικά βίαιων συμπεριφορών από μετανάστες. Άλλωστε και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε στον observer “περιμένουμε βία”.

Στην Ειδομένη και στον Πειραιά ,κυρίως ,οπού έχει μαζευτεί και ο μεγαλύτερος όγκος προσφύγων και μεταναστών αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο. Ερωτηματικό αποτελεί , τι διαταγές έχουν δοθεί στους Στρατιωτικούς σε περίπτωση που κινηθεί κάποιος απειλητικά και με ποιο νομικό καθεστώς θα προστατέψουν και θα προστατευτούν οι στρατιωτικοί όταν υπάγονται στον Ποινικό Στρατιωτικό κώδικα. Με άλλα λόγια στην στρατιωτική ορολογία ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής στην περίπτωση που θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και θα απειληθούν κατ’ οποιονδήποτε τρόπο στελέχη η και στρατεύσιμοι των Ε.Δ. Ήδη δημοσιεύματα στον τύπο κάνουν λόγο για απειλητικές προθέσεις μεταναστών σε βάρος στρατιωτικού Διοικητή hotspot. Μετά τα τελευταία βίαια γεγονότα μεταξύ μεταναστών στον Πειραιά και στη Χίο που οι Σύριοι προσπάθησαν να λιντζάρουν άντρες του Λιμενικού, εθελοντή γιατρό του Ε.Σ. και νοσηλευτικό προσωπικό, θα θέλαμε πολύ μια απάντηση από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών (hot spots), που θυμίζουν καζάνι έτοιμο να εκραγεί βρίσκονται και στρατεύσιμοι σε διάφορους βοηθητικούς ρόλους. Τι εντολές δώσατε Κύριοι του Υπουργείου στους Διοικητές των νεαρών αυτών Ελλήνων που μπήκαν για να υπηρετήσουν την πατρίδα, σε περίπτωση επιθετικής συμπεριφοράς από μερίδα μεταναστών; Τι σχέδια υπάρχουν και κατά πόσο είναι εκπαιδευμένο το προσωπικό για να τα υλοποιήσει η μήπως πιστεύετε ότι ο καλός Θεός των Ελλήνων θα τους προφυλάξει από τέτοια γεγονότα ; Πόσο ασφαλείς θα πρέπει να νοιώθουν οι γονείς των στρατεύσιμων που έχουν εμπλακεί στα hotspot για τα παιδιά τους βλέποντας κάθε βράδυ στους τηλεοπτικούς δέκτες μετανάστες να γυρνάνε με μαχαίρια λοστούς και πέτρες στα χέρια πολλώ δε μάλλον οι οικογένειες των στρατιωτικών;

Για άλλη μια φορά ο στρατιωτικός καλείται να καλύψει την ανικανότητα της πολιτείας , φορτώνεται υποχρεώσεις ευθύνες και αποστολές που δεν του ανήκουν καταστρατηγούνται τα δικαιώματα του και υποβαθμίζεται ο σκοπός της πραγματικής αποστολής του. Το μόνο που μένει είναι να δούμε τι μέτρα θα πάρει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για να μην θρηνήσουμε θύματα.