OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η μεγάλη πρόκληση για την φρεγάτα «ΥΔΡΑ»: Ναυτοσύνη και εμπειρία από την κρίση του 2020 τα «όπλα» στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»

27/02/2024 - 05:14
ΥΔΡΑ
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να είναι το γηραιότερο και τεχνολογικά υποδεέστερο από τα τέσσερα πλοία που συμμετέχουν στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως το ελληνικό καράβι κατεβαίνει στην περιοχή για να αποδείξει και πάλι ότι το πνεύμα νικητή στο αήττητο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει αναλλοίωτο.

Αργά χθες το βράδυ, η πρώτη φρεγάτα ΜΕΚΟ του Στόλου έλυσε κάβους από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και χάθηκε στο σκοτάδι του Αιγαίου. Όπως ακριβώς έκανε το καλοκαίρι του 2020 μαζί με το σύνολο των Μονάδων του Στόλου, όταν έλαβε διαταγή να αναπτυχθεί στο Αρχιπέλαγος και να τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα.

Η συμμετοχή στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» για το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας εκλαμβάνεται και αυτή τη φορά με τον ίδιο τρόπο. Ως μια πολεμική αποστολή υψηλού κινδύνου, στην οποία τα μειονεκτήματα του πλοίου λόγω παλαιότητας θα πρέπει να αντισταθμιστούν με αυξημένη επαγρύπνηση, ευελιξία και την ναυτοσύνη που διακρίνει διαχρονικά τα ελληνικά πληρώματα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το βλέμμα άλλωστε του Κυβερνήτη, αλλά και του συνόλου των μελών του πληρώματος το μεσημέρι στο Ναύσταθμο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ήταν αποκαλυπτικό. Στελέχη αποφασισμένα να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή και να αποδείξουν ότι τις κρίσιμες στιγμές το υψηλό ηθικό αποτελεί το θεμέλιο της επιτυχίας.

Οι κίνδυνοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην αφιλόξενη Ερυθρά Θάλασσα με τα χιλιάδες τετραγωνικά μίλια έκταση, στην οποία μόνο η Αίγυπτος αποτελεί φιλική προς την Ελλάδα χώρα, είναι δεδομένοι. Βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα drones και ασύμμετρες απειλές δεν στοχεύουν μόνο τα εμπορικά πλοία που επιχειρούν να περάσουν από την «καυτή» περιοχή αλλά και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται εκεί προκειμένου να τα προστατεύσουν.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» κατεβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα με ότι πιο ισχυρό υπάρχει στο οπλοστάσιο του Στόλου και την επιπλέον συνδρομή των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών τα οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο πλοίο. Οι δοκιμές την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το σύνολο των οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων λειτουργεί άριστα και κυρίως τα Στελέχη τα οποία έχουν επωμιστεί να σηκώσουν το βάρος χειρισμού τους διαθέτουν στο έπακρο την εκπαίδευση που απαιτείται.

ΥΔΡΑΟι πολύτιμες εμπειρίες που συνέλλεξαν από την παρατεταμένη κρίση του 2020, όταν για πολλούς μήνες παρέμειναν εν πλω παρακολουθώντας και στοχεύοντας τον τουρκικό στόλο, αποτελούν παρακαταθήκη. Πλοία και πληρώματα δοκιμάστηκαν στα όρια και κέρδισαν το στοίχημα παραδίδοντας μαθήματα ναυτοσύνης και επαγγελματισμού, όπως άριστα θα θυμάται ακόμη το πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας «KEMAL REIS».

ΥΔΡΑH φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε νύχτα χωρίς τυμπανοκρουσίες και έβαλε πλώρη για να συναντήσει τα υπόλοιπα τρία πανίσχυρα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας, ώστε να κινηθούν όλα μαζί προς το Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε τον απόπλου της φρεγάτας από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας:

Σε μια αποστολή εντελώς διαφορετική, από την οποία, όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα ως ναυτική δύναμη και παράγοντα σταθερότητας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Πόσο μάλλον όταν μεγάλος αριθμός εμπορικών πλοίων τα οποία κινούνται στην περιοχή είτε διαθέτουν Ελληνική σημαία είτε ανήκουν σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Με το μεγάλο στοίχημα να είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να αναλάβει αποστολές σε περιοχές μακριά από το φιλόξενο Αιγαίο. Και να αποδείξει ότι δίκαια ο Ελληνικός Στόλος απαιτεί καινούργια ισχυρά πλοία που θα του δίνουν τη δυνατότητα να υπερασπιστεί κάθε γωνιά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την οποία διεκδικεί στην ανατολική Μεσόγειο.

ΥΔΡΑ

Tags: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΣΠΙΔΕΣ»ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ

Related Posts

Σμήναρχος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

07/02/2026 - 20:05
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

07/02/2026 - 18:11
F-16
ΓΕΑ

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

07/02/2026 - 16:33

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert