OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η Θράκη στο επίκεντρο του ΝΑΤΟ: «IMMEDIATE RESPONSE 25» με συμμετοχή 3.000 Aμερικανών στρατιωτών

20/05/2025 - 05:06
Immediate Response 25
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά 

Κάθε Συμμαχική, πόσο μάλλον νατοϊκή άσκηση στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης προκαλεί τα τελευταία χρόνια την έντονη αντίδραση των γειτόνων. Ειδικά όταν αναπτύσσονται μεγάλες αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τους το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Έτσι, θεωρείται ήδη δεδομένο ότι η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «IMMEDIATE RESPONSE 25», στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό, θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής από την Άγκυρα.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε οκτώ χώρες – Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία – όχι όμως στην Τουρκία, η οποία παραμένει εκτός σχεδιασμού, παρά την αλλαγή στάσης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και κάποιων κρατών της Ευρώπης που «κλείνουν» πλέον το μάτι στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της «IMMEDIATE RESPONSE 25», σε καμία από τις οκτώ χώρες δεν θα μετακινηθούν μονάδες ή μέσα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία θα συμμετέχει σε σενάρια που θα εκτελεστούν στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία.

Επί ελληνικού εδάφους στη μεγάλη άσκηση, η οποία έχει ως στόχο την εκπαίδευση δυνάμεων σε κοινή αντίδραση έναντι κάθε απειλής, οι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα συμμετέχουν θα μετακινηθούν κυρίως με πλοία και θα αποβιβαστούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Προέρχονται από την 194th Engineer Brigade, Tennessee Army National Guard αλλά και από την 86th Infantry Brigade Combat Team της Vermont Army National Guard. Σταθερή πλέον είναι η παρουσία και από τους Γάλλους σε κάθε δραστηριότητα της Συμμαχίας στην Ελλάδα με συμμετοχή Λόχου Πεζικού.

Στη Θράκη θα περάσει Δύναμη Μηχανοκίνητου Πεζικού από τη γειτονική Βουλγαρία μέσω Αλεξανδρούπολης, δύναμη Μηχανοκίνητου Πεζικού από την Ισπανία, ενώ την «IMMEDIATE RESPONSE 25» θα παρακολουθήσουν επιτελείς από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελείται από δυνάμεις της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ενώ συμμετοχή θα έχουν μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Ισχυρή παρουσία θα έχει και η Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία θα παρέχουν Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις. Η νηοπομπή των Συμμαχικών πλοίων, τα οποία θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα συνοδεύεται και θα προστατεύεται από φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

IMMEDIATE RESPONSE

Κάτι παραπάνω από έντονη θα είναι πάντως η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σκέλος της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς θα μετακινηθεί ένας ουλαμός αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 από μονάδα της Θράκης, ενώ σε σενάρια της άσκησης θα συμμετέχει ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64 Apache για υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων.

Τα αντικείμενα της άσκησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διάβαση υδάτινου κωλύματος του ποταμού Νέστου, αεροκίνητες ενέργειες, επιχειρήσεις μηχανοκίνητων μέσων, αγώνα σε κατοικημένες περιοχές και αντιμετώπιση ΡΒΧΠ περιστατικών.

IMMEDIATE RESPONSE

Το Πεδίο Βολής Ξάνθης, το ανάγλυφο της περιοχής που βοηθά στην εκτέλεση υψηλής δυσκολίας σεναρίων, η εγγύτητα ισχυρών Μονάδων και οπλικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως η χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης αποτελούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα στην πραγματοποίηση της «IMMEDIATE RESPONSE 25» επί ελληνικού εδάφους.

Ειδικά η μεταμόρφωση του λιμανιού της ακριτικής πόλης, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί την κύρια «πύλη» της Συμμαχίας στα Βαλκάνια, έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει δώσει στη Θράκη υψηλή «προστιθέμενη αξία».

Tags: NATOΘΡΑΚΗ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert