OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η Τουρκία επιχειρεί τετελεσμένα και η απάντηση είναι η ναυτική ισχύς – Η διπλωματία των κανονιοφόρων επέστρεψε

25/07/2024 - 05:03
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Η Τουρκία αποφάσισε να στρατικοποιήσει για πρώτη φορά, έπειτα από τέσσερα χρόνια, τις διεκδικήσεις της στη «Γαλάζια Πατρίδα» με την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Καρπάθιο Πέλαγος, για να υπερασπιστεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές μετέφρασαν την κίνηση αυτή ως «αλλαγή σελίδας» είτε για την σταδιακή είτε για την απότομη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν ανά πάσα στιγμή την ένταση επί του πεδίου και όχι σε επίπεδο «εμπρηστικής» ρητορικής.

Τουρκία

Την ίδια στιγμή έγινε ξεκάθαρη η διάθεση των γειτόνων να επανέλθουν στην «διπλωματία των κανονιοφόρων» και να προβάλλουν την ισχύ τους στη θάλασσα αλλά και την αποφασιστικότητα τους να παραμείνουν προσηλωμένοι μέχρι τελείας στις αξιώσεις τους έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε να στήσει σκηνικό έντασης όχι στην ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά μια «ανάσα» από τις ακτές της Κάσου και της Καρπάθου στα όρια των εθνικών χωρικών υδάτων μόνο τυχαίο δεν ήταν και δείχνει την μαξιμαλιστική της πρόθεση να διεκδικήσει όχι μέρος αλλά το σύνολο της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που θεωρεί ότι της ανήκει.

Έστειλε τα πλοία της στα όρια των εθνικών χωρικών υδάτων δύο μεγάλων κατοικημένων νησιών του Αιγαίου με στόχο να διαμηνύσει στην Αθήνα ότι θα πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και να ακυρώσει στην πράξη το Σύμφωνο Ελλάδας και Αιγύπτου. Στην πραγματικότητα,  το μεγάλο εμπόδιο στα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας, με πρωταρχικό σκοπό τον πλήρη έλεγχο στη θάλασσα, αποτελούν τα ελληνικά νησιά και κυρίως αυτά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, από την Κρήτη έως και το Καστελόριζο.

Η ενίσχυση του τουρκικού Στόλου

Η Τουρκία έχει δείξει εδώ και αρκετά χρόνια ότι ποντάρει και επενδύει στη ναυτική ισχύ με τη ναυπήγηση μεγάλων μονάδων επιφανείας αλλά και την εγχώρια κατασκευή ναυτικών όπλων. Το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu ήδη λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις και γυμνάσια ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ναυπήγησης καινούργιων φρεγατών και κορβετών εγχώριας κατασκευής.

Τουρκία

Ταυτόχρονα, με τα έξι υποβρύχια τύπου «214» επιδιώκει να εξασφαλίσει την κυριαρχία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εκεί όπου τα τελευταία χρόνια το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα με τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ».

Επίσης, δείχνει διάθεση σε κάθε ευκαιρία να προβάλλει το αριθμητικό της πλεονέκτημα έναντι του ελληνικού Στόλου, καθώς η μόνη ενίσχυση σε Μονάδες κρούσης για το Πολεμικό μας Ναυτικό ήταν τα τελευταία χρόνια η παραλαβή των πυραυλακάτων «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» το 2020 και 2022 αντίστοιχα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν προστεθεί στο οπλοστάσιο του Στόλου αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η ναυτική ισχύς είναι η απάντηση

Όλες οι κύριες Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είναι ήδη φορτωμένες με χιλιάδες μίλια στη θάλασσα και δεκάδες χρόνια επιχειρησιακής λειτουργίας στην «πλάτη» τους, ενώ η έως τώρα συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και στην εμπόλεμη ζώνη του Κόλπου του Άντεν, έδειξε ότι τα πιο ισχυρά πλοία του Στόλου, οι φρεγάτες ΜΕΚΟ, υπολείπονται μακράν σε ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες σε σχέση με τα σύγχρονα πλοία, την ώρα μάλιστα που το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους παραμένει ακόμα υπό συζήτηση.

Τουρκία

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να διαχειριστεί με πολύ καλύτερους όρους κάθε προσπάθεια από την Τουρκία να στήσει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο εάν διέθετε ήδη τέσσερις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ και εάν περίμενε να παραλάβει όχι τρεις αλλά τέσσερις φρεγάτες Belharra μαζί με τέσσερις καινούργιες κορβέτες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εν τέλει δεν προχώρησε για μια σειρά από αιτίες.

Φωτογραφία ΓΕΝ

Tags: ΑΟΖΕΛΛΑΔΑΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert