«Ηθική και Οικονομική Κρίση: Συμπληρωματικές Προτάσεις Διεξόδου» – Συνέδριο με επιτυχία

Συνέδριο με τίτλο «Ηθική και Οικονομική Κρίση: Συμπληρωματικές Προτάσεις Διεξόδου» ,διοργάνωσε η Ειρήνη Λεριού , Υποψήφια Διδάκτωρ Οικονομικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου,  στα πλαίσια του Money Show Athens 2013 , στο Hilton Athens Hotel .

Mέσα σε μια ασφυκτικα γεματη από  κόσμο αίθουσα, αναλύθηκαν προτάσεις διεξόδου από την ηθική και οικονομική κρίση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σήμερα, ενώ ακολούθησαν απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού.

Την έναρξη έκανε η ίδια κ. Ειρήνη Λεριού , παρουσιάζοντας ένα μικρό τμήμα της διδακτορικής της διατριβής , το οποίο περιλάμβανε ένα δικό της μαθηματικό μοντέλο , πάνω στο οποίο τεκμηρίωνε προτάσεις οικονομικής πολιτικής , με κεντρικό άξονα την ηθική παιδεία και τη σημασία της στη συνολική ευημερία του κράτους. Υπό τη παραδοχή ότι η κρίση είναι πρωτίστως ηθική και μετά οικονομική, η Ειρήνη Λεριού ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια, τις δικές της επιστημονικές προτάσεις αντιμετώπισης της  τρέχουσας ηθικής και οικονομικής συγκυρίας. Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Αναστάσιου Τασόπουλου, ο οποίος έδωσε σχηματικά, τα μαθηματικά αποτελέσματα του μοντέλου τα οποία συνηγορούσαν υπέρ των προτάσεων της κ.  Λεριού.

Στη συνέχεια ο κ. Κλεάνθης Κυριακίδης , αξιωματικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, ΜΑ, ΜS, MPA Harvard Kennedy School , χρησιμοποιώντας συνδυασμό θεωρίας και ιστορικών παραδειγμάτων, εξήγησε μέσα από μία εκπληκτική παρουσίαση, τη χρησιμότητα και την επικινδυνότητα του να καπατά κάποιος ηγέτης την ηθική για την επίτευξη του ευρύτερου καλού και κατέληξε με το αισιόδοξο μήνυμα ότι η αληθινή Ηγεσία δεν είναι ασύμβατη με την ηθική.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του αξιότιμου κ. Σάββα Σπέντζα , Ομότιμος τακτικός Καθηγητής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η παρουσία του οποίου τίμησε τόσο το πάνελ όσο και το κοινό, ενώ συγκίνησε τη κ. Ειρήνη Λεριού. Επιχειρηματολογώντας υπέρ των προτάσεων της Ειρήνης Λεριού, ανέπτυξε τη δική του επιστημονική ανάλυση για την ηθική παιδεία και τη κρίση στην Ελλάδα.

Εξαιρετική ήταν και ομιλία του κ. Παύλου Ευθυμίου, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ,ο οποίος παρέθεσε κάποιες σκέψεις για τη τόνωση της οικονομίας και το στοίχημα της ανάπτυξης χωρίς τον Κέυνς . Ενώ παρακινώντας το κοινό , φανερώνοντας τη καλή επαφή που έχει πάντα ο κ. Ευθυμίου με το ακροατήριο, ακολούθησε μια ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση.