OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κηδεία αεροπόρων …72 χρόνια μετά τον θάνατό τους!

21/11/2014 - 13:42
Share on FacebookShare on Twitter

Τρεις βρετανοί αεροπόροι της RAF και ένας καναδός αεροπόρος της RCAF, οδηγήθηκαν στην τελευταία κατοικία τους με στρατιωτικές τιμές, σε κηδεία που πραγματοποιήθηκε, ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά …72 χρόνια μετά τον θάνατό τους, που συνέβη το 1942!

Ο ανθυποσμηναγός Τσαρλς Τζορτζ Φοξ από το Λονδίνο της Αγγλίας, 31 ετών, ο Ανθυποσμηναγός Άντονυ Γουίλλιαμ Λόρενς, 21 ετών από το Σάρρευ της Αγγλίας, ο Λοχίας Ρόμπερτ Έρνεστ Λάκοκ, 21 ετών από το Έσσεξ της Αγγλίας, ο Λοχίας Γουίλλιαμ Μπέιρντ, 25 ετών από το Κάλγκαρι του Καναδά παρέμεναν αγνοούμενοι από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όταν το αεροσκάφος τους τύπου Avro Anson είχε εξαφανισθεί καθώς πετούσε πάνω από την περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Το πλήρωμα άνηκε στη Μονάδα 32 Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της Βασιλικής Καναδικής Αεροπορίας. Είχε αναχωρήσει για εκπαιδευτική πτήση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Σύμφωνα με την Καναδική Αεροπορία, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 100 ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους πάνω από την περιοχή Patricia Bay του Βανκούβερ όπου κατέπεσε το Avro Anson.

Ο Καναδάς διαθέτει δασικές περιοχές όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια. Έτσι, τα συντρίμμια του Avro Anson εντόπισε τον Οκτώβριο του 2013, ακριβώς 71 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, μια εταιρεία υλοτομίας, που πραγματοποιούσε εργασίες υλοτόμησης στο νότιο νησί του Βανκούβερ. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους παρέμεναν ασύλητα, όπως και οι σοροί των αεροπόρων.

Εξαιτίας όμως των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καναδικού χειμώνα, οι σοροί των αεροπόρων ανασύρθηκαν από το καναδικό τμήμα Εθνικής Άμυνας και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, μήνες μετά, την άνοιξη του 2014.

Ο Υπουργός Άμυνας του Καναδά, Ρομπ Νίκολσον, δήλωσε πως “ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, και ίσως εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό και λυτρωτικό να μπορούμε επιτέλους να μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους άντρες που πρόσφεραν τη ζωή τους την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τόσο αξίζουν», συνεχίζοντας, “αυτή η τελετή αποδεικνύει στις οικογένειες (των στρατιωτικών) πως η θυσία των δικών τους ποτέ δεν θα ξεχαστεί.”

Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να οδηγήσουν από κοινού στον τελευταίο τόπο κατοικίας τους, τους τέσσερις ήρωες του Β’ Παγκοσμίου, με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

Οι αεροπόροι, τάφηκαν στις 10 Νοεμβρίου του 2014, με έξοδα της Κοινωφελούς Επιτροπής Μνημείων Πολέμου σε στρατιωτικό νεκροταφείο της Βικτόριας στην Βρετανική Κολομβία. Σε μια συγκινητική τελετή, ο αιδεσιμότατος (Σμήναρχος) Νικ Μπάρρυ τόνισε πως “Οι ιπτάμενοι που τάφονται σήμερα χάθηκαν δίχως να αφήσουν ίχνος το 1942, και για τους οικείους τους και όποιον τους αγαπούσε, η απώλεια πρέπει να είχε προκαλέσει ανυπολόγιστο πόνο.” Τον ομαδικό τάφο ανέλαβε να συντηρεί η εν λόγω επιτροπή.

Ειδικά για την τελετή, εκπρόσωποι της RAF μετέβησαν από την Βρετανία ώστε να παραστούν και να τιμήσουν τους τρεις βρετανούς αεροπόρους.

Ένας από τους εκπροσώπους της RAF, ο Σμήναρχος Μπάρρυ, δήλωσε «Ήταν μεγάλη μου τιμή, που συμμετείχα σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας των αγνοουμένων,» είπε .

Κλείνοντας :»Εκ μέρους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, χαιρετίζουμε την αφοσίωση, το θάρρος και τη θυσία τους. Per Ardua ad Astra» (χαιρετισμός της RAF που σημαίνει «Μετά κόπων, στα άστρα»)

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: Royal Canadian Air Force Public Affairs

Tags: ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΒΡΕΤΑΝΙΑΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΚΑΝΑΔΑΣΚΗΔΕΙΑ

Related Posts

Η κατάταξη της 2026 Α’ ΕΣΣΟ σε Αυλώνα και Θήβα με το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας [pics]
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κατάθεση δελτίου απογραφής στρατεύσιμων κλάσεως 2030 – Στις 30/3 η λήξη της προθεσμίας

26/03/2026 - 13:44
μαχητικά - πλοία - Κύπρος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

26/03/2026 - 05:03
Πολεμικό Ναυτικό - 25η Μαρτίου
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: «Όπου υπάρχει γαλάζιο, υπάρχει Ελλάδα» – Το μήνυμα των στελεχών για την 25η Μαρτίου [vid]

25/03/2026 - 15:03

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

Gripen: Αποκαλυπτήρια για το πρώτο αεροσκάφος της Saab που κατασκευάστηκε στη Βραζιλία [pics, vids]

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ μποϊκοτάρει συνεδρίαση της κυβέρνησης λόγω της απέλασης του πρέσβη του Ιράν

Τραμπ: «4 ως 6 εβδομάδες για να επιτευχθούν οι στόχοι στο Ιράν – Με παρακαλάνε για συμφωνία»

FT: Η Volkswagen «το γυρνάει» στα συστήματα αεράμυνας – Συζητήσεις με την Rafael για να φτιάχνει εξαρτήματα του Iron Dome

Ιράν: Έστειλε απάντηση στις ΗΠΑ για το σχέδιο των 15 σημείων – Επαναλαμβάνει τους όρους του για να σταματήσει ο πόλεμος

Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

Ισραήλ: Νέα εντολή εκκένωσης για το νότιο Λίβανο – «Μετακινηθείτε βόρεια του ποταμού Ζαχράνι»

Top News

Καιρός: Έντονα φαινόμενα το επόμενο διήμερο σε «τρεις ζώνες» της χώρας - Η πρόβλεψη του Γιώργου Τσατραφύλλια

Roblox: «Τα παιδιά χρειάζονται 24ωρη επίβλεψη» - Καμπανάκι από προγραμματιστή για το online παιχνίδι

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ μεικτά: Ποια είναι τα «καθαρά» και το όφελος για τους εργαζόμενους, παραδείγματα

Ιωάννα Τούνη σε σχόλιο για το revenge porn: «Η λέξη ενσυναίσθηση δεν σου λέει κάτι, εκεί φαίνεται η παιδεία σου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert