Κορονοϊός: «Αγκάθι» οι ανεμβολίαστοι στις ΕΔ – Αίτημα ΠΟΕΣ για δωρεάν χορήγηση των rapid tests

Του Κώστα Αλατζά

Η επιστολή – έκκληση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για δωρεάν χορήγηση rapid tests, καταδεικνύει αν μη τι άλλο την ύπαρξη ενός σημαντικού ποσοστού ανεμβολίαστων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτημα που έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή το OnAlert.

Η ΠΟΕΣ ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να εκμεταλλευτεί τα στρατιωτικά φαρμακεία, τις στρατιωτικές υγειονομικές δομές και το στρατιωτικό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μας, ώστε τα rapid tests – τον αναγκαίο αριθμό των οποίων πρέπει να εξασφαλίσει μέσα από σύμβαση – να διενεργούνται δωρεάν στο προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Μην εγκαταλείπετε το προσωπικό σας. Τα οφειλόμενα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε όλες και όλους τις/τους στρατιωτικούς είναι πολλά. Μη φορτώνετε κι άλλα στην πλάτη τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΣ.

Το ζήτημα του ανεμβολίαστου προσωπικού ήρθε στην επιφάνεια με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων. Όπως φάνηκε ένα ποσοστό περίπου 10 τοις εκατό του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού ετέθη σε αναστολή εργασίας εξαιτίας της άρνησης του να εμβολιαστεί.

Όπως σχολιάζει στο OnAlert ανώτατη στρατιωτική πηγή, υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό στελεχών που δεν έχει εμβολιαστεί, το οποίο πάντως τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

«Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει στις επικεφαλής των στρατιωτικών σχηματισμών είναι οι ανεμβολίαστοι να τοποθετούνται σε πόστα που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο πιθανής μετάδοσης», λέει η ίδια πηγή.

Η επιστολή της ΠΟΕΣ προς τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο έρχεται μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας ότι από το ερχόμενο Σάββατο, 6 Νοεμβρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα οφείλουν να διενεργούν δύο (2) rapid tests ανά εβδομάδα, που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου και θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr, ενώ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.