OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Mark VI: Τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου θα εξοπλίσουν Ζ’ΜΑΚ και ΤΝΕΕ – Black Hawk για την ΜΑΕΕ

27/12/2024 - 11:30
Mark VI
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Με νέο σύγχρονο εξοπλισμό και  μέσα ενισχύονται συνεχώς οι Μονάδες της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, θέμα χρόνου είναι η απόκτηση των τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου και Ειδικών Επιχειρήσεων Mark VI καθώς οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν ήδη συμφωνήσει στην παραχώρηση τους μέσω της διαδικασίας FMF (Foreign Military Financing).

Πρόκειται για την ίδια διαδικασία με την οποία θα αποκτηθούν τα drones «καμικάζι» τύπου Switchblade, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να καταβάλουν ένα μικρό ποσό και το υπόλοιπο κόστος να χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας προς συμμαχικές χώρες.

Τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Mark V διαθέτει ήδη η Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών, τα οποία αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και χρησιμοποιούνται και από τα στελέχη των Μονάδων της ΔΕΠ όμως τα Mark VI προορίζονται απευθείας για το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων και τη Ζ’ ΜΑΚ. Τα Mark VI θα χρησιμοποιούνται από δικά τους εκπαιδευμένα πληρώματα και έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα μέσα που διαθέτουν οι δύο Αμφίβιες Μονάδες.

Τα χαρακτηριστικά τους

Tα Μark VI μπορούν να μεταφέρουν συνολικά 18 Στελέχη. 10 μέλη του πληρώματος και 8μελή Ομάδα με πλήρη οπλισμό και εξοπλισμό ενώ υπάρχει δυνατότητα διαφοροποίησης της σύνθεσης ανάλογα με την αποστολή. Η κλειστή καμπίνα του σκάφους προφυλάσσει το προσωπικό ενώ τα ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα προσφέρουν άνετη μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις και σε συνθήκες θαλάσσης με υψηλό κυματισμό.

Διαθέτουν ως βασικό οπλισμό δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 25 χιλιοστών τύπου Μk 38 Μod 2, με δυνατότητα επιπλέον εξοπλισμού με έως και έξι «πενηντάρια’» πολυβόλα τοποθετημένα σε έστορες σε διάφορα σημεία του σκάφους, ενώ μπορούν ακόμη να εξοπλιστούν με βομβιδοβόλα, ακόμα και με μικρού μεγέθους drones είτε οπλισμένα είτε για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και στοχοποίησης.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η χρησιμοποίηση και των υπό απόκτηση drones «καμικάζι» Switchblade και στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους μπορούν να μεταφερθούν ελαστικές λέμβοι όπως ακριβώς και από τα Mark V.

Mark VI

Στο προσκήνιο και η ΜΑΕΕ

Tα Μark VI αγγίζουν σε ταχύτητα έως και τους 45 κόμβους, ενώ η εμβέλεια τους φτάνει τα 750 μίλια με μέση ταχύτητα 25 κόμβους. Μπορούν κατά συνέπεια να φτάσουν πολύ γρήγορα σε κάθε γωνιά του Αιγαίου και να υποστηρίξουν αμφίβιες επιχειρήσεις ανακατάληψης ή επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει όμως και την περαιτέρω ενίσχυση της νεοσύστατης Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων με νέα μέσα όπως τα τέσσερα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk τα οποία θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του συνολικού εξοπλιστικού προγράμματος της Αεροπορίας Στρατού.

Μαζί με τα NH-90 αλλά και τα μεγαλύτερα CH-47D Chinook θα αποτελούν τα εναέρια μεταφορικά μέσα των Μονάδων της ΔΕΠ. H MAEE αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το ΝΑΤΟ έπειτα από την ανάλογη αξιολόγηση και πιστοποίηση και των υπόλοιπων Μονάδων της ΔΕΠ.

Tags: MARK VIΔΕΠΖ'ΜΑΚΗΠΑΣΚΑΦΗ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Related Posts

SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
MiG-29
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό μαχητικό MiG-29 σε αεροπορική βάση στην Κριμαία [vid]

04/12/2025 - 18:55

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert