Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν οι εργαζόμενοι – Ολόκληρη η επιστολή

Του Κώστα Αλατζά

Λύση στο γόρδιο δεσμό της αξιοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) ζητούν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Όπως αποκαλύπτει το OnAlert, εδώ και μία εβδομάδα στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται  τετρασέλιδη επιστολή του Σωματείου των εργαζομένων «Τρίαινα», με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να ξαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία που ουσιαστικά είναι κλειστά από το 2012 ενώ από τον Μάιο του 2018 βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εν αναμονή επενδυτή.

Οι εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ κατέφυγαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό διότι όπως επισημαίνουν στην αρχή της επιστολής τους «σε όλες μας τις επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς μας γνωστοποιείται ότι το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά το χειρίζεστε πλέον εσείς.»

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στην επιστολή τους που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το OnAlert, ζητούν επί της ουσίας να πληροφορηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν η κυβέρνηση τελικώς προτίθεται να λειτουργήσει ξανά το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων, η λειτουργία του οποίου θεωρείται «ζήτημα κεφαλαιώδες για την εθνική οικονομίας και την εθνική άμυνα.»

Η επόμενη ημέρα

Όπως αναφέρουν για να υπάρξει αξιοποίηση των ναυπηγείων θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες άρσης της απαγόρευσης που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ελληνικό Δημόσιο το 2010, με την οποία δεν επιτρέπεται από τα ΕΝΑΕ η κατασκευή  στρατιωτικού υλικού για ξένα Πολεμικά Ναυτικά.

Ο περιορισμός ετέθη εξαιτίας της μη ανάκτησης από το ελληνικό δημόσιο των παράνομων επιχορηγήσεων που είχαν δοθεί προς τα ναυπηγεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και για τις οποίες η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο στα ναυπηγεία άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν δεν αρθεί η απαγόρευση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για εύρεση επενδυτή τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε λήγει το καθεστώς ειδικής διαχείρισης, γεγονός που επισημαίνεται στην επιστολή.

«Η απάντηση είναι καθοριστική εν όψει της άμεσης δημοσίευσης της προκήρυξης για την πώληση, αφού είναι προφανές ότι η αξία του νέου ναυπηγείου συναρτάται ευθέως από τις δυνατότητες που θα έχει ως προς το εύρος των δραστηριοτήτων του».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπορεί να τεθεί ρήτρα στον υποψήφιο επενδυτή για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σε ότι αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση συμμόρφωση του ελληνικού δημοσίου με την απόφαση διαιτησίας του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου (ICC) στο οποίο είχε προσφύγει η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ.

«Με την απόφαση του ICC που εκδόθηκε με διαδίκους το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΝΑΕ, υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό προς την ΕΝΑΕ. Κατά της απόφασης του ICC το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ζητώντας την ακύρωσή του.

Το Εφετείο απέρριψε την αγωγή του ΕΔ. Κατά της απόφασης του Εφετείου, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Η απόφαση του εφετείου, είναι άμεσα εκτελεστή και σύμφωνα με τον ν. 3885/2010 αμετάκλητη».

Για αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η συμμόρφωση του ελληνικού δημοσίου με την απόφαση του ICC θα δημιουργήσει καλύτερους όρους για την ικανοποίηση των οφειλουμένων τους καθώς τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στο τέλος από τον ειδικό διαχειριστή στους πιστωτές των ναυπηγείων, μεταξύ των οποίων – εκτός από τις τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία – είναι και οι εργαζόμενοι.

Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν από τον πρωθυπουργό την παρέμβαση του για τη θεμελίωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων ώστε να μπορεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων να συνταξιοδοτηθεί και να διευκολυνθεί έτσι η ικανοποίηση του αιτήματος για διασφάλιση των θέσεων εργασίας όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία.

Φωτογραφία InTime News

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή SOS των εργαζομένων για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 20-11-2019