Νέο Μισθολόγιο: Τι συμβαίνει με το εφάπαξ των στρατιωτικών

Του Αχιλλέα Καρασαββίδη

Οι προτάσεις (που λογικά θα ψηφισθούν) των ταμείων των στρατιωτικών (ΕΛΟΑΣ/Ν/Α), για διαγραφή μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου (1-1-2017) καθορίζουν ως ασφαλιστέες αποδοχές εφάπαξ το άθροισμα [Βασικός Μισθός + Επίδομα Ειδικών Συνθηκών + 176 €].

Επειδή το επίδομα ειδικών συνθηκών εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση, το ποσό που ενσωματώνεται στο εφάπαξ είναι το μεγαλύτερο που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος στη διάρκεια της θητείας του (ασχέτως πχ. εάν ήταν έγγαμος και χώρισε), όπως ίσχυε παλαιότερα και για το επίδομα εξομάλυνσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του enstoloi.net.

Με βάση το νέο μισθολόγιο, οι νέες ασφαλιστέες αποδοχές σχεδόν πάντα είναι λίγο μεγαλύτερες από το προηγούμενο άθροισμα παλαιού βασικού και επιδομάτων, κατά συνέπεια το εφάπαξ με τις νέες ρυθμίσεις είναι μεγαλύτερο (αύξηση 0~5% κατά περίπτωση).

Ομοίως, στη δεύτερη σελίδα της έκθεσης του ΓΛΚ για το νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι προκύπτει πρόσθετη ετήσια δαπάνη και για τα 3 στρατιωτικά ταμεία (από 1 ~ 1,8 εκατομ. ευρώ), άρα επιβεβαιώνεται η αύξηση των εφάπαξ με βάση τα οικονομικά στοιχεία.
Πχ. για τον ΕΛΟΑΑ με μέση ετήσια δαπάνη για εφάπαξ περίπου 30 εκατομμύρια, η πρόσθετη δαπάνη των 1,4 εκατομ. ευρώ μεταφράζεται σε μεσοσταθμική αύξηση 4,7% (= 1,4 / 30).

Από το 2016 το αποδιδόμενο εφάπαξ αποτελείται από 2 τμήματα όπως αναφέρει το enstoloi.net. Το πρώτο τμήμα είναι το γινόμενο των ασφαλιστέων αποδοχών ως ανωτέρω επί τα έτη υπηρεσίας μέχρι το 2014.

Το δεύτερο τμήμα ουσιαστικά αποτελεί άτοκη επιστροφή των εισφορών εφάπαξ που πληρώνονται από το 2015 και μετά.