OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι «Φαίακες» του Λιμενικού! Τα νέα σκάφη στον Πειραιά – Φωτογραφίες

22/04/2015 - 21:51
Share on FacebookShare on Twitter

Συνεχίζεται η σταδιακή παράδοση στο Λιμενικό Σώμα, των νέων σύγχρονων παράκτιων περιπολικών σκαφών τύπου POB- 24G, κλάσεως «Φαίακας», σχεδίασης και κατασκευής του Κροατικού ναυπηγείου Greben. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η παραλαβή του πρώτου «Φαίακα» (ΠΛΣ-617), ο οποίος αναμένεται πολύ σύντομα να αναλάβει τις πρώτες του αποστολές, στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ το δεύτερο σκάφος της σειράς (ΠΛΣ-618), ολοκληρώνει με εντατικούς ρυθμούς και τα τελευταία τεστ αποδοχής, στην Ελλάδα.

Οι «Φαίακες» είναι τα πρώτα σκάφη αυτού του μεγέθους που παραλαμβάνει το ΛΣ, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για επιχειρήσεις ελέγχου μετανάστευσης χωρίς περιορισμούς από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αποτελούν μία ουσιαστική αναβάθμιση του Σώματος.

Επισκεφτήκαμε, τα πράγματι εντυπωσιακά σκάφη στο λιμάνι του Πειραιά από όπου και οι φωτογραφίες.

Παρά το γεγονός ότι η προδιαγραφή του ΛΣ απαιτούσε ως μέγιστη ταχύτητα τους 30 Kts, εντούτοις οι «Φαίακες» ξεπερνούν τους 32 Kts, που σε συνδυασμό με τα πολύ καλά ελικτικά τους στοιχεία και την ειδική διαμόρφωση προκειμένου να έχουν πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα σε κατάσταση θαλάσσης 6 (Douglas) με ταχύτητα πάνω των 20 Kts, αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τη δύναμη και τις δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, ειδικότερα στις αποστολές ελέγχου της μετανάστευσης.

Τα σκάφη είναι εφοδιασμένα με ένα πυροβόλο 0,50 και δύο πολυβόλα 7,62 , δεξιά και αριστερά στη πρύμη.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα σκάφη φέρουν πλήρη ραδιοναυτιλιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που συναντάται σε πολύ μεγαλύτερα σκάφη, σύστημα θερμικής κάμερας (ημέρας/ νυκτός) γυροσκοπικής σταθεροποίησης, Ισραηλίτικης κατασκευής και απορροφητικά/αντικραδασμικά καθίσματα υψηλών απαιτήσεων.

Διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό κατάλληλο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και ελέγχου της μετανάστευσης. Έχουν δε δυνατότητα ταχείας επιβίβασης ανθρώπων από πέντε σταθμούς επιβίβασης ταυτόχρονα και ειδικό κλειστό χώρο για την φιλοξενία και την μεταφορά 25 ατόμων, ενώ το πλήρωμά τους αποτελούν 7 άτομα.

Οι «Φαίακες» αναμένεται να καλύψουν μέρος των υψηλών αναγκών στις επιχειρήσεις ελέγχου της μετανάστευσης και να αντικαταστήσουν σταδιακά τα πεπαλαιωμένα πιά ABEKING, τα οποία είναι υπό απόσυρση.

Οι ανάγκες βέβαια είναι πια τόσο αυξημένες που ανεξάρτητα από τους Ευρωπαϊκούς πόρους που διατίθενται για την αγορά καινούργιου εξοπλισμού θα πρέπει να διατεθούν και εθνικοί, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Ο εφοπλιστικός κόσμος που συχνά συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει και τώρα που το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, γι άλλη μια φορά να βάλει το χέρι στην τσέπη. Οι μόλις 6 «Φαίακες» δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα εν λόγω σκάφη κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Greben του γκρουπ Montmontaza, που βρίσκεται στο νησί Korcula (κοντά στο Dubrovnik). Το όνομα του νησιού προέρχεται από την αρχαία ονομασία της Κέρκυρας (Κορκύρα) δεδομένου ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν άποικοι από την Κέρκυρα. Εξ αυτού και η κλάση με την συγκεκριμένη διαμόρφωση για το ΛΣ, ονομάστηκε «Φαίακας».

Tags: ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑΣΚΑΦΗ

Related Posts

φρεγάτα ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Δεν υπάρχει κύμα παραιτήσεων στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ

31/01/2026 - 17:24
Αρχηγός ΓΕΣ
ΓΕΣ

Παρουσία αρχηγού ΓΕΣ στη σύσκεψη των διοικητών ΚΕΝ, ΣΥΠΟ και ΚΔΒΜ [pics]

31/01/2026 - 11:49
ίμια
ΥΕΘΑ

Δένδιας για τα 30 χρόνια από τα Ίμια: «Τιμάμε τη μνήμη του Αντιναυάρχου Καραθανάση, του Αντιναυάρχου Βλαχάκου και του Πλοιάρχου Γιαλοψού»

31/01/2026 - 09:54

Διαβάστε Επίσης

Δανία: «Τραμπ ζήτα συγγνώμη!» – Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των δηλώσεων για τους στρατιώτες του NATO στο Αφγανιστάν [pics]

Κύπρος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωση την εντολή της UNFICYP – Αντιδράσεις από την Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης για SAFE: «Εγκρίθηκαν 19 εθνικά σχέδια με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τα μη επανδρωμένα συστήματα»

Πυρηνικός αφοπλισμός: Η συμφωνία Νew START λήγει – «Σιγή ασυρμάτου» από Ρωσία και ΗΠΑ

Ιράν: «Το ξέσπασμα ενός πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» – Οι ευρωπαϊκοί στρατοί χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές οργανώσεις»

PULS: Τα επόμενα βήματα μέχρι τις υπογραφές – «Καθαρό» 25% εγχώριας συμμετοχής το προαπαιτούμενο

Καιρός σήμερα: Προειδοποιήσεις για έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1968 ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν εκτελεί εν ψυχρώ έναν Βιετκόνγκ

Top News

Maison Henry Jullien, η μικρή γαλλική εταιρεία πίσω από τα «Top Gun» γυαλιά του Μακρόν: 10 άτομα φτιάχνουν 1.000 ζευγάρια τον χρόνο

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και μποφόρ σε 9 περιοχές μέχρι το βράδυ - Νέο έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ

Νικηφόρος για Ιωάννα Τούνη: Δεν ήθελα να είμαι μαζί της στο «J2US» αν και είχε τη δυνατότητα να τραγουδήσει

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Η συγκινητική ανάρτηση για τον θάνατο της μητέρας του - «Περνάει πολύ γρήγορα ο χρόνος»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert