OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Orion 21: Εντυπωσιακή «πρώτη» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου [pics]

03/06/2021 - 13:52
Orion 21: Εντυπωσιακή «πρώτη» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου [pics]
Share on FacebookShare on Twitter

Με εντυπωσιακές επιδείξεις διάσωσης και ρίψεις αλεξιπτωτιστών ολοκληρώθηκε, σήμερα, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Orion 21», στον Αυλώνα.

Η άσκηση διεξάγεται από τη Δευτέρα 31 Μαΐου σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας, από την Κρήτη έως τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φέτος, για πρώτη φορά, συμμετέχουν μονάδες ειδικών δυνάμεων και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) καθώς και επίλεκτες δυνάμεις Navy Seals και 10th Special Forces Group από τις ΗΠΑ, το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, η μονάδα υποβρύχιων καταστροφών και ο λόχος ειδικών επιχειρήσεων από την Κύπρο και η ταξιαρχία ειδικών επιχειρήσεων από τη Σερβία.

Επίσης, στην άσκηση λαμβάνουν μέρος και τμήματα της ελληνικής αστυνομίας και του λιμενικού σώματος – ακτοφυλακής.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης Orion, εκτελούνται σύνθετες και απαιτητικές επιχειρησιακές δραστηριότητες καθώς περιλαμβάνεται μεγάλο εύρος συμβατικών αντικειμένων όπως άμεση επιθετική ενέργεια, ειδική επιτήρηση – αναγνώριση, μη συναινετική νηοψία, έρευνα – διάσωση μάχης αλλά και αντικείμενα υβριδικού πολέμου.

Η νεοσύστατη διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στο πλαίσιο της άσκησης «Orion 21», εξασκείται στη διοίκηση και τον έλεγχο του συνόλου των δυνάμεων που συμμετέχουν.

Στόχος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) είναι στο εγγύς μέλλον η άσκηση «Orion» να εξελιχθεί σε διεθνή πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ελλάδα συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα

«Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μικρό δείγμα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής «φίλων και συμμάχων» στις δραστηριότητες της άσκησης, ενώ επεσήμανε ότι μέσω τέτοιων συνεργασιών η Ελλάδα «συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

«Το μέλλον», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ανήκει σε αυτούς που τολμούν. Οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν στο έβλημά τους το «Ο Τολμών Νικά»».

Αναφερόμενος στη διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι σκοπός της είναι «να αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία οι Ειδικές Δυνάμεις και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, να μπορέσουν σε διακλαδικό επίπεδο να αποτελέσουν ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις από το φάσμα του συμβατικού πολέμου έως το φάσμα του υβριδικού πολέμου».

Από την πλευρά του, ο διοικητής Special Operations Command Europe των ΗΠΑ υποπτέραρχος Ντέιβιντ Τέιμπορ υπογράμμισε για την Orion 21: «Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική τακτική επίδειξη των δυνατοτήτων των ειδικών δυνάμεων. Το σημαντικό όμως είναι να βλέπουμε πως χώρες με κοινές αξίες συνεργάζονται, μαθαίνουν η μία από την άλλη και εκπαιδεύονται μαζί. Προσμένω να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η κοινή άσκηση».

Δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της άσκηση,ς ενώ τόνισε: «Είναι μια σπουδαία ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ».

«Θέλω», είπε, «να ευχαριστήσω τους συμμάχους και φίλους από την περιοχή. Είναι υπέροχο να έχουμε μαζί μας δυνάμεις από την Κύπρο και το Ισραήλ σε αυτή τη δραστηριότητα».

Στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της Orion, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έκθεση με αντικείμενα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση, όπως όπλα, ασυρμάτους και λοιπά μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος και ο πρέσβης της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγεβιτς.

Η άσκηση «Orion 21» ολοκληρώνεται αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Intimenews

Tags: EIDIKES DYNAMEISORIONORION-21ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert