50% «επιστροφή» μισθών αναδρομικών «δείχνει» ο προϋπολογισμός – Τι λένε από το Οικονομικών

Στο 50-50 θα πάει η κυβέρνηση στο θέμα της επιστροφής μισθών των στρατιωτικών στο 2012 και για τα αναδρομικά. Αυτό υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί των Ενώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους που μελέτησαν το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

“Δεν υπάρχει περίπτωση για επιστροφή στο 100% “,υποστηρίζουν στο Onalert. Και όλα δείχνουν πλέον ότι ο δρόμος των αγωγών γίνεται μονόδρομος.

Την ίδια ώρα οι κυβερνητικές πηγές και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών μεταδίδει τελείως διαφορετική εικόνα.

Τι υποστηρίζουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης; Οτι “αυξήσεις ήδη από τον Ιούλιο έχουν πάρει – χωρίς να το ξέρουν- οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία ένστολοι, όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενώ το 2015 θα πάρουν και την πρώτη δόση των αναδρομικών τους”!

Τι άλλο υποστηρίζουν;

“Υπάρχει συνολικό κονδύλι 541 εκατομμυρίων ευρώ για αυξήσεις και αναδρομικά  σε ένστολους και δικαστικούς, που έχουν κερδίσει προσφυγές.

Τα 126 εκατομμύρια ευρώ είναι αυξήσεις για το δεύτερο μισό του 2014. Από αυτά, 90 εκατομμύρια θα πάνε στους ένστολους, που αναλόγως βαθμού θα δουν αύξηση μέχρι και 185 ως 200 ευρώ στις βασικές  μηνιαίες αποδοχές τους και αύξηση μέχρι και 15% στα ύψη επιδομάτων που λαμβάνουν, με το τελικό αποτέλεσμα να βγάζει αναπλήρωση γύρω στο 40% των απωλειών τους”, όπως είχε από εβδομάδων μεταδώσει ο ΑΝΤ1 και υπενθύμισε χθες ο συνάδελφος Παναγιώτης Δημητρακοπουλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ “ένστολοι και δικαστικοί θα τις εισπράξουν μαζεμένες αυτές τις αναπροσαρμογές. Αν όχι νωρίτερα, μέσα στον Νοέμβριο θα πάρουν το ποσό της αύξησης για πέντε μήνες, από τον Ιούλιο και μετά, θα μοιραστούν δηλ. τον Νοέμβριο αυξήσεις ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την απόδοση αναδρομικών 415 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα Αύγουστος 2012-Ιούνιος 2014.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα αναδρομικά που αναλογούν σε κάθε βαθμό θα φθάσουν μέχρι και περίπου τις 5.500 με 6.000 ευρώ.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το βάθος χρόνου στο οποίο θα αποδοθούν τα αναδρομικά. Τα δύο βασικά σενάρια θέλουν η εξόφληση τους να γίνει σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας, μένει να ξεκαθαριστεί το τοπίο με την κατάθεση τον άλλο μήνα του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού”.

Διαβάστε ακόμη:

Αναδρομικά στρατιωτικών: Δείτε τι χρήματα μπορείτε να διεκδικήσετε ανά βαθμό

Αυτοί είναι οι μισθοί στρατιωτικών που θα δώσει η κυβέρνηση – Αναλυτικοί πίνακες

Τα «πρέπει» του πρωθυπουργού τα «θέλω» των στρατιωτικών σε πορεία σύγκρουσης