ΠΟΕΣ: Επιστολή στον ΥΕΘΑ για το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΕΔ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) έστειλε επιστολή στον υπηρεσιακό ΥΕΘΑ κ.Αλκιβιάδη Στεφανή, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά που αναδεικνύουν τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην επιστολή της η ΠΟΕΣ αναδεικνύει το κενό στο ΕΣΥ, το οποίο καλείται να καλύψει το υγεινομικό προσωπικό των ΕΔ, με την διάθεση στρατιωτικών ιατρών και μέσων, όπως νοσοκομεία και ασθενοφόρα.

Επίσης, σχολιάζει τη δήλωση πρώην υποψήφιου βουλευτή σχετικά με την αναγκαιότητα θεραπείας συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών.

«Το σοβαρότερο περιστατικό, το οποίο επιβεβαιώνει τη συστηματική προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας Υγείας (άρα συνακόλουθα την ιδιωτικοποίησή της), ήταν η δήλωση πολιτευτή, σύμφωνα με την οποίαν προαναγγέλθηκε διαλογή ασθενών, στο πλαίσιο της οποίας όσοι ασθενείς πάσχουν από σοβαρό νόσημα δεν δύναται, πλέον, να αντιμετωπιστεί, θα θεωρούνται (οι ασθενείς) βάρος στα οικονομικά της χώρας μας και ως εκ τούτου έμμεσα θα αφήνονται στη μοίρα τους. Τι κυνισμός!», αναφέρει χαρακτηριστική η επιστολή της ΠΟΕΣ.

«Εντούτοις, μήπως στις ΕΔ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μας είναι άγνωστο; Στο ΠΔ 432/1983 (ΦΕΚ Α΄ 162) που προσφάτως αντικαταστάθηκε από το (β) σχετικό, αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους, διατηρείται μια διάταξη που σχετίζεται με την περίθαλψη ασθενών στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, παραμένει ο απάνθρωπος όρος «να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες θεραπείας» [άρθρο 14, παρα.1δ του (β) σχετικού, εκ μεταφοράς της περιπτώσεως 1ε του άρθρου 15 του καταργηθέντος ΠΔ]».

Σχετικά με τα ανωτέρω, η ΠΟΕΣ θέτει στον ΥΕΘΑ τα παρακάτω ερωτήματα: 

-Πως μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες οι ελπίδες;
-Με βάση ποια στατιστικά;
-Λαμβάνεται υπόψιν ότι στο εξωτερικό, κατά κοινή ομολογία, ακολουθούνται πιο σύγχρονες μέθοδοι που πολλαπλασιάζουν τις «βάσιμες ελπίδες», άρα δεν τίθεται απλώς θέμα υποδομών, ιατρών, τεχνογνωσίας;

«Κύριε Υπουργέ.

Γνωρίζουμε ότι οι αρμοδιότητές σας, ως υπηρεσιακός ΥΕΘΑ, είναι περιορισμένες διότι δεν σας εξασφαλίζονται οι σχετικές δυνατότητες. Γνωρίζουμε όμως ότι επιθυμείτε και μπορείτε να προσφέρετε. Το διαπιστώσαμε και κατά την πρόσφατη επίσημη συνάντησή μας.

Για το λόγο αυτό θέτουμε υπόψιν σας τις ιδιαίτερα σοβαρές και εύλογες αγωνίες μας σχετικά με το μέλλον της Υγείας, όχι μόνο στις ΕΔ αλλά και στην Πατρίδα μας γενικότερα.

Το ΕΣΥ χρειάζεται προσλήψεις, χρηματοδότηση, υποστήριξη. Ομοίως ενίσχυση και υποστήριξη χρειάζονται και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή υποστήριξης προς πάσα κατεύθυνση και διά πάσαν νόσον, κάτι που ισχύει και για τις ΕΔ γενικότερα. Οι στρατιωτικοί δεν είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές.

Κατόπιν των ανωτέρω και με την επιφύλαξη όσων θα σχολιάσουμε το επόμενο διάστημα για το νέο ΠΔ περί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους, ζητάμε την άμεση ακύρωση των ανωτέρω αποφάσεων», αναφέρει η επιστολή προς τον υπηρεσιακό ΥΕΘΑ.