«Ποιοι δεν δίνουν απαλλαγή μετά από 24ωρη υπηρεσία» επιφυλάσσεται να αποκαλύψει ο ΣΥΣΜΕΔ

Τις μονάδες στις οποίες οι διοικητές δεν εφαρμόζουν την υπουργική απόφαση για απαλλαγή των στρατιωτικών μετά από την εκτέλεση επιφυλάσσεται να αποκαλύψει ο ΣΥΣΜΕΔ σύντομα. Αυτό προκύπτει από έγγραφό του στο οποίο αναφέρεται σε διορθώσεις που επιβάλλεται να γίνουν στο θέμα της απαλλαγής των στρατιωτικών ,ειδικά αυτών που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία Κυριακές.

Επικαλούμενος την σχετική υπουργική απόφαση ο ΣΥΣΜΕΔ αναφέρει:

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της σχετικής υλοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ορίσθηκε ότι: «Οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές δικαιούνται απαλλαγής την επόμενη εργάσιμη ημέρα και αυτοί που εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγής οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας».

Αντιπαρερχόμενοι του γεγονότος ότι το υπόψη ευεργέτημα που παρέχει η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση (σε εφαρμογή της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας για το χρόνο ανάπαυσης των εργαζομένων), δεν τυγχάνει υλοποιήσεως από άπασες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες θα σας γνωρίσουμε με νεότερο έγγραφό μας, θεωρούμε ότι προφανώς εκ παραδρομής και πιθανόν από αβλεψία του συντάκτη της έχουν συμπεριληφθεί οι ημέρες Κυριακή και οι επίσημες αργίες μετά των ομοίων της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Οι εκτελούντες 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως την Παρασκευή και το Σάββατο δικαιούνται και οφείλουν να λαμβάνουν απαλλαγή, εν μέρει ορθώς, οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας, καθόσον η επόμενη ακριβώς ημέρα από την ημέρα εκτελέσεως της υπηρεσίας τυγχάνει να είναι αργία (δηλαδή Σάββατο και Κυριακή, αντίστοιχα).

Οι εκτελούντες όμως 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως την Κυριακή και τις επίσημες αργίες υπολείπονται των δύο προηγουμένων καθόσον η αμέσως επόμενη ημέρα τυγχάνει εργάσιμη, δηλαδή Δευτέρα.

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να υπάρξει εν μέρει δικαιοσύνη στη, θεσμοθετημένη εκ της εργατικής νομοθεσίας, παροχή ανάπαυσης των εκτελούντων 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως, προτείνουμε την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ως εξής: «Το άρθρο 7 της υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/ 27-5-2011 Απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1139, «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα») τροποποιείται ως εξής: 

Διαβάστε ακόμη:

«Μην «κόψετε» τους στρατιωτικούς από ΑΕΙ και ΤΕΙ» – Επιστολή στον Αβραμόπουλο

«Στρατιωτικό κίνημα» : Ποιοι το δημιούργησαν ζητώντας να «σηκωθούμε από τους καναπέδες»