OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Πόλεμος και Στρατηγική». Ένα νέο βιβλίο

05/02/2013 - 18:20
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης,
υποστράτηγος ε.α.
διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης – διεθνών σχέσεων
parisis.wordpress.com

Η παγκόσμια ιστορία είναι, ως επί τω πλείστον, ιστορία του πολέμου αφού και οι χώρες στις οποίες ζούμε, είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων, κατακτήσεων, πολιτικών αντιπαραθέσεων ή αγώνων για ανεξαρτησία. Η οργάνωση και η διεξαγωγή των πολέμων εισήγαγε και την έννοια της «στρατηγικής», η οποία καλείται να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων του στρατηγικού περιβάλλοντος.

Για τον περισσότερο κόσμο η στρατηγική αποτελεί μια συγκεχυμένη έννοια, δύσκολα κατανοητή, που όμως πολλοί την επικαλούνται χωρίς, τις περισσότερες φορές, να γνωρίζουν τη σημασία της. Ούτως ή άλλως, η στρατηγική είναι μια σύνθετη έννοια η οποία κατανοείται καλύτερα όταν εξετάζεται από διάφορες προοπτικές και με τρόπο συστηματικό. Η έννοια της στρατηγικής αναφέρεται στον σχεδιασμό κινήσεων και στην επιλογή στρατιωτικών, οικονομικών και διπλωματικών στόχων προς υλοποίηση των τελικών πολιτικών σκοπών. Στην απλούστερη και τη βασική μορφή της, η στρατηγική αναφέρεται στη στρατιωτική της διάσταση.

Στην κατανόηση του φαινομένου του πολέμου και των βασικών εννοιών της στρατηγικής συμβάλλει και το βιβλίο «Εισαγωγή στη Θεωρία του Πολέμου και της Στρατηγικής» που συνέγραψε ο υποστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Μαυρόπουλος και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Χθες στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, κατά την οποία μίλησαν ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Χρηστίδης, οι καθηγητές Παν. Ήφαιστος και Χαρ. Παπασωτηρίου, ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το βιβλίο του Π. Μαυρόπουλου, ο οποίος διδάσκει ανάλογο μάθημα στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αναφέρεται στη στρατηγική και την σχέση της με τον πόλεμο. Γίνεται ανάλυση του φαινομένου του πολέμου, με αναφορά στην έννοια της ισχύος, τα αίτια και την διεξαγωγή του πολέμου, και κατά συνέπεια στη διαμόρφωση της στρατηγικής σκέψης. Όπως σημείωσε ο καθηγητής Ήφαιστος στην εισήγησή του, το βιβλίο «αναλύει τους όρους, τις έννοιες, την διαλεκτική σχέση πολιτικής και πολέμου, την σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία αλλά επίσης και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν την στρατηγική ενός κράτους όπως η μαλακή ισχύς, η σημασία του κυβερνοχώρου και οι βασικοί άξονες μιας εθνικής στρατηγικής».

Επίσης ο συγγραφέας επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη στρατηγική ως έννοιας που αναφέρεται σε κρατικές οντότητες και σε ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή της υψηλής στρατηγικής και της στρατιωτικής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές στρατηγικής, οι θεωρητικοί του πολέμου και της στρατηγικής σκέψης, αναλύεται ιδιαίτερα η στρατιωτική στρατηγική, οι αρχές και τα επίπεδα του πολέμου, ο σκοπός της στρατηγικής καθώς και η σχέση πολιτικής και στρατηγικής.

Ένα συγγραφικό πόνημα απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο, μελέτη, αναζήτηση λεπτομερειών, συζητήσεις με άλλους ειδικούς σε διάφορους τομείς, γενικά προσπάθεια που σχεδόν…  δεν τελειώνει ποτέ. Ως συνάδελφος του συγγραφέα αλλά και ως ασχολούμενος με τον ευρύτερο χώρο στον οποίο αναφέρεται το θέμα του βιβλίου του Π. Μαυρόπουλου, θέλω να τον συγχαρώ θερμά και να εκφράσω την ικανοποίηση διότι συμβάλλει στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας στον χώρο των διεθνών σχέσεων και των στρατηγικών σπουδών. Όσοι έχουν ανάλογα ενδιαφέροντα θα μπορέσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να κατανοήσουν βασικά στοιχεία που θα τους εισαγάγουν στις έννοιες του πολέμου και της στρατηγικής. 

Tags: ARMY CULTUREΒΙΒΛΙΟΠΑΡΙΣΗΣΠΟΛΕΜΟΣΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert