Πως θα αντιμετωπίσει ο Δένδιας τους στρατιωτικούς και τις Ενώσεις τους;

Η φωτογραφία είναι από τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ,της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών.

Η λέξη συνδικαλισμός για οποιον φορά στολή, είτε αστυνομικό,είτε στρατιωτικό μπορεί να μας ενοχλεί.

Κι αν στην αστυνομία το συνηθίσαμε, στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ακόμη “δυσκολοχώνευτο”. Αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα που όπως έχουμε ξαναγράψει μάλλον μας έχει ξεπεράσει.

Στα χρόνια της κρίσης , από το 2009 και μετά , όλος ο κόσμος “ένοιωσε” ότι και στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπάρχει πλέον ένας πολύ ισχυρός “πυρήνας” στελεχών που δεν θέλουν να φέρουν τον συνδικαλισμό στο στράτευμα, αλλά απαιτούν πλέον το αυτονόητο: να ακούγονται οι αγωνίες και τα προβλήματά τους στον εργασιακό τους χώρο.

Είναι απλά τα πράγματα. Οι πολιτικοί δεν ήθελαν να το δεχτούν για να ικανοποιήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις απαιτήσεις των “θεσμικών” απόστρατων οι οποίοι λειτουργώντας ως “θεματοφύλακες” δεν σήκωναν “μύγα στο σπαθί” τους για το θέμα των Ενώσεων . Η πραγματικότητα ήταν πως φοβόντουσαν ότι θα έχαναν την πρωτοκαθεδρία. Όπως κι έγινε.

Ο νέος ΥΕΘΑ , Νίκος Δένδιας έχει λοιπόν από “συνδικαλισμό με στολή”. Στην αστυνομία θα λέγαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί “προβληματικός”.

Στις ΕΔ όλοι πρέπει να παραδεχτούμε μας αρέσει ή όχι ότι το επίπεδο της παρουσίας των στρατιωτικών που εμπλέκονται είναι υψηλότατο.

Θα τολμήσει ο Νίκος Δένδιας να “κλείσει” ένα θέμα που από μόνο του αναζητά λύση; Θα νομοθετήσει ώστε να μπουν κανόνες και πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται τα όποια όργανα των στρατιωτικών;

Η κυβέρνηση Σαμαρά της οποίας υπουργός είναι δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα επειδή φοβόταν ότι “θα διώξουμε κι άλλο κόσμο για την Χρυσή Αυγή”. Αν καθορίζει την ατζέντα η ΧΑ ακόμη δεν το γνωρίζουμε.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι προθέσεις του νέου ΥΕΘΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Τι αλλάζει με τον Δένδια στο ΥΠΕΘΑ; Τα «συν» και τα «πλην» του

Ποιος έπεισε τον Σαμαρά να μην αναλάβει το ΥΠΕΘΑ;